Monday, April 12, 2010

Filosofointia hevosista

"Miten sinä koulutat hevosia? Luin blogiasi ja ajatuksesi hevosista olivat mielenkiintoisia. Teetkö sinä sitä tunteella tai miten sinä kuvailisit tapaasi käsitellä hevosia?" Kun tällainen kysymys tulee keskellä työpäivää rekrytointihaastattelutilanteessa jää hetkeksi aikaa miettimään asiaa. Ensimmäinen ajatus on tietenkin, että ihanaa jos blogiani joku lukee ja toinen on se, että olenko oikeastaan miettinyt miten toisin esille omia ajatuksiani hevosista juuri tässä blogissa? En varmaan.... Syy siihen on varmaan se, että suurimalla osalla hevosen omistajista, vuokraajista tai kerran viikossa tallilla käyvillä on oma tapansa ajatella. Hevosten omistaminen on hieman kuin lasten kasvatus. Jokainen tekee sen parhaiten itse ja jokaisella on oma tyylinsä.

Se, että hevosella on perustarpeet jotka tulisi huomioida on ehkä se mitä emme aina tunnista. Se saattaa olla kokemattomuutta, välinpitämättömyyttä tai pelkästään ajattelemattomuutta. Näen liian usein ja olen etenkin ulkomailla nähnyt hevosia, jotka eivät liiku tarpeeksi, seisovat yksin pienissä tarhoissa, hevosia, joilla on sopimattomat varusteet, huonosti kengitetyt/vuollut kaviot tai väärä ruokinta. Puhumattakaan ratsastuksesta ja tavasta/tyylistä valmentautua. Uskon ja olen täysin varma siitä, että suurin osa ongelmistamme hevosmaailmassa poistuisivat jos hevoset saisivat olla enemmän hevosia ja elää lajilleen tyypillisempää ja luonnonmukaisempaa elämää. Eli jos mietin mikä filosofiani hevosia kohtaan on, niin se on ehkä sekoitus Monty Robertsia ja Mark Rashidia, mutta varmaan suurimmat tunteet ja vahvimmat ajatukseni hevosia kohtaan tulee siitä, kun ratsastimme ystäväni Tiinan kanssa Inkoossa kesät ja päivät pitkät nuorina tyttöinä. Silloin elimme täysin hevosten ehdoilla ja hevoset meidän. Mutta se oli silloin se.....

Aijoo, blogiahan tässä piti kirjoittaa. Lauantaina kävimme 3 rautiasta ihanalla maastolenkillä ja sain tutustua uusiin reitteihin. Sen jälkeen sain vielä seuraa Inkoossa ystävästäni Anjasta ja Benson-hevosesta. Kävimme pitkällä maastolenkillä ja nautiskelimme elämästä. Sunnuntai jatkui joogasession kera, jonka jälkeen Nuppu ilmoitti, että mahtuisin mukaan hänen tunnille. Tunti oli todella hyvä ja Tesellon kanssa avojen ja sulkujen ratsastaminen oli suoraan sanottuna nautinto. Eli aika paljon nautinnollisia hetkiä tänä viikonloppuna. Tein myös tallitöitä sekä la ja su iltana, joten iltaisin oli aika väsynyt olo. Tänään kävimme Ellan kanssa tallilla ja ostimme matkan varrella Tesellolle Himalaja-suolakiven ja hienot uudet pintelit. Albionin uutta satulaa tuli myös kokeiltua, kun vierustoverimme eivät tarvitse sitä enää. Se saattaa istua jopa aika hyvin. Taidan kokeilla sitä keskiviikkona. Huomenna Tesello saa nauttia vapaa-päivästä.

Sally Amsterdamer tulee jälleen Suomeen huhtikuussa. Hänellä on klinikka Tamperella 20-22.4. Mikäli haluat lisätietoa Sallyn klinikoista, niin ole ihmeessä yhteydessä.

Kuvassa Anja ja Benson. Videossa yritän pysyä Ardenner-Eemelin kyydissä samalla kun kuvaan Anjaa ja Bensonia.

2 comments:

  1. Hahaa! Det ser lite vingligt ut! Snart hoppar Benson i diket :D

    /A

    ReplyDelete
  2. Heh, int alls. Det är bara kameran som är vinglig=) Tack för superbt sällskap!

    ReplyDelete