Sunday, July 22, 2018

Nivelten pehmeys ratsastaessa


Siitä on aikaa, kun olen käynyt istuntatunnilla. Ja minä kun rakastan istuntatunteja. Olen käynyt monella ja käyn niillä aina kun on siihen mahdollisuus. Tällä kertaa vuorossa oli II-tason Centered Riding -ohjaaja ja shiatsuhoitaja Tiina Virtasen parin päivän mittainen kurssi.

Mun rakkaat mustat!

Aloitimme maanantaina kahden hengen ryhmissä ja pidin heti Tiinan tyylistä. Tiinan tyyli on lempeä ja sekä hevosta että ratsastajaa kuunteleva. Ensimmäisenä päivänä keskityimme nivelten pehmeyten ratsastaessa ja seuraavana päivänä pääsimme jo herättelemään lonkan aluetta enemmän ja miettimään ylävartalon asentoa hevosen selässä.



Tiina auttoi meitä hahmottamaan miltä tuntuu pehmeät (joustavat) nivelet ratsastaessa (nilkka,- polvi sekä lonkkanivel). Aloitimme muuttamalla jalkojen asentoa jalustimissa. Vaihtelimme asentoa, niin että laitoimme jalan pidemmälle jalustimeen sen jälkeen jalustimen keskikohtaan ja siitä varpaat jalustimen päälle. Jatkoimme tätä harjoitusta pari kertaa, jonka jälkeen löysimme sopivan kohdan, joka tuntui molempiin jalkoihin hyvältä. Mietimme joustoa nilkkoihin ja samalla jalkapohjaa ikäänkuin tasaisesti maanpintaa kohden. Ei liikaa painoa päkiällä eikä liikaa painoa kantapäillä. Uskomatonta miten vähän sitä ajattelee tuollaisia asioita tai hahmottaa niitä päivittäisessä tekemisessä. Heti huomasin selkeän puolieron ja miten jäykkä oikeanpuoleinen nilkkani on.

Nilkoista siirryimme polviin ja nostimme polvia vuorotellen hevosen käynnin tahdissa (käynti on hevosella nelitahtinen). Polvista siirryimme sitten vielä lonkkaniveliin ja saimme tehtäväksi ajatella joustoa jalan alaosasta lonkkaniveliin asti. Teimme myös harjoitksia, joissa toimme jalat eteenpäin ja taaksepäin ja kokeilimme miten esimerkiksi tuoliasennossa ratsastaminen jäykistää kehoa. Sen jälkeen teimme jo entuudesta tuttua kevennystä puolelta toiselle.

Ensimmäisen päivän jälkeen olo oli mitä mainioin ja Thorin liike tuli selvästi sujuvammaksi heti kun löysin paremman oman jouston ja pidon omassa istunnassa. Olen kuitenkin sen verran joustava, että en voi päästää itseäni missään vaiheessa liian löysäksi. Vaikka joustan, niin pitää olla vahva pito kuitenkin energeettisesti sekä lihaksissa.


Toisena päivänä jatkoimme taas perusasioista ja lähdimme tekemään erilaisia harjoituksia. Ensimmäisessä harjoituksessa voi joko päästää ohjat kokonaan pois ja kääntää molempia käsiä puolelta toiselle (rintarangan kierto), tai pitää toinen käsi ohjissa ja viedä toista kättä ulos ja takaisin. Tämä oli todella hyvä harjoitus hahmottamaan omia vinouksia ja etenkin tunnistamaan kumpi puoli taipuu enemmän kuin toinen puoli. Tästä harjoituksesta jatkoimme sitten ympyrälle ja oikeassa kierroksessa Tiina pyysi minua ylikiertämään oikealle. Vanha tapani ratsastaa vasemmalle oikeassa kierroksessa istuu edelleen vahvasti mukana ja tällä kertaa sain oikein tunteen miten jumissa olen selkärangasta ja miten epämukavalta tuntuu, kun löydän Thorille sopivamman asennon.

Laukassa taas piti tuntea molemmat istuinluut selkärangan molemmin puolin. Tiina pyysi meitä miettimään missä hevosen rintaranka kulkee. Siitä kun löytyy usein hevosen vinous. Laukassa istuinluu ja lonkka tippuvat useimmiten ulos: esimerkiksi oikeassa laukassa istuu helposti liian ulkona satulasta. Joten tätä mietittiin ja korjattiin.  Oikeassa kierroksessa sain ratsastaa oikea käsi taivasta kohti ja sen jälkeen sain miettiä molemmissa kierroksissa, että pitelen isoa palloa edessäni. Kaikki nämä liikkeet suoristivat istuntaa, mutta Tiina haki samalla yläspäinsuuntautuvaa voimaa, sillä mitä enemmän kannattelet ylöspäin, sitä vähemmän pääset lyhistymään ja vinoutumaan.

Tunnin jälkeen juttelimme vielä hetken ja Tiina muistutti, miten tärkeää on tehdä erilaisia liikkeitä ja vaihdella suuntaa ja taivutusta. Samassa suunnassa pyöriminen kun vaan ruokkii meidän vinoutta. Hän sanoi myös, että hyvä harjoitus on istua tuolilla ja nostaa molempia jalkoja vuorotellen ylös maasta. Ensin oikea, sitten vasen ja samalla tarkistella mitä tapahtuu lantiolle. Nousevatko molemmat jalat samalla tavalla tai liikuttaako toinen jalka enemmän lantiota kuin toinen. Ajatuksena on pitää muu vartalo täysin stabiilina ja suorana, kun teet tätä harjoitusta. Kuten joogasta olen oppinut, niin myös tällä tunnilla haettiin tuntemusta. Mikä asiat tuntuvat kun teet niitä. Miten ne vaikuttavat sinuun, miten ne vaikuttavat hevoseen. Englanniksi puhutaan siitä, että 'we are cultivating sensitivity'. En ihan tiedä miten kääntäisin nämä sanat suomeksi, mutta siitä tässä on mielestäni kyse. Miten paremmin opimme kuuntelemaan ja tuntemaan sen mahtavammiksi hevosihmisiksi (ja kanssaihmisiksi ylipäänsä) kehitymme. 


Pidin todella paljon Tiinan tunnista. Tiina on super miellyttävä ihminen ja opetustyyli sopi meille erinomaisesti. Päätimme jo seuraavat päivämäärät loppukesälle ja Tiina kävi myös antamassa Shiatsu hoitoa. Hoitomuoto on hyvin lempeä, mutta aivan ihana. Hoidon jälkeen oli todella hyvä ja energinen olotila ja tuntui siltä, että vartalo oli hieman suoristunut ja löytänyt paremman liikeradan.

Tiinan tiedot löydät täältä. Suosittelen lämpimästi Tiinaa mikäli haluat kehittää omaa istuntaa ja ylipäänsä kehittyä ratsastajana / hevosihmisenä.

Muut istuntapainotteiset postaukset löydät täältä.

No comments:

Post a Comment