Friday, September 25, 2015

Back to the basics


Thor on opettanut kaikista tuntemistani hevosista minulle eniten kärsivällisyyttä. Olen jo pitkään ollut Thorin kanssa sitä mieltä, että ei saa kiirehtiä ja aina pitää mielessä, että peruasiat on tehty niin väärin että niistä ei saa luistaa.


Ratsastuksessa ollaan jo pitkään keskitytty juuri perusasioihin. Muistan, kun Johanna sanoi pari vuotta sitten, että tärkein kotiläksy on paikallaan seisominen. Voimme vaikka mennä muiden tunnille mukaan vain seisomaan keskelle kenttää. Thor kun aina tuntuu ajattelevan eteenpäin ja paikallaan seisominen on niin vaikeata.


Maasta käsin Thorin kanssa on aina ollut hieman hakusessa yhteistyö ja eilinen lastausonnettomuus oli hyvä muistutus siitä, että perusasioista voi, mutta ei kannata luistaa. Koska liikumme aika vähän trailerin kanssa on se aina ollut melko pikaista menoa suuntaan sun toiseen ja viime talvena ei käyty edes puolivuosittaisella Vermo-käynnillä. Kun lähdimme Peuramaalta Inkooseen keväällä Thor meni koppiin pienen taistelun jälkeen eikä sitä sen koommin mietitty. Eihän se lastaaminen nyt hauskaa ollut, mutta kunhan sai lastattua ja vietyä paikasta x määränpäähän y.


Eilen kuitenkin ymmärsin, että Thorin lastaustavat ovat sen verran hurjia, että jotain teen radikaalisti väärin. Ajattelin, että nyt aloitamme nollasta ja annamme lastaamiselle aikaa.

Laitoin kuvan sormestani Facebookkiin ja vanha tuttuni ja ystäväni Annika Schulman kysyi miksi käytän liinaa lastatessa. Vastasin, että jos opetat Thorin syksyn aikana lastaamaan kiltisti koppiin ilman liinaa olen sun fani ikuisesti ja haaste vastaanotettiin. Annika ajoi tänään oman edestä aukeavan I for Williams -trailerin kanssa tallin pihaan auttamaan Thorin lastauksen kanssa.Thor oli tullessamme melkoisessa mielentilassa joten oli todella hyvä, että Annika näki miten Thor osaa olla ihan omissa maailmoissan yhtäkkiä. Annika aloitti maastakäsin työskentelyllä ja katsoi, että Thor koko ajan olisi läsnä ja harjoitteli pään laskemista mahdollisimman alas. Annika haki myös rentoutta ja sitä, että Thor ei pidättäisi hengitystä vaan hengitys kulkisi mahdollisimman luonnollisesti ja tasaisesti.

Kesti pitkään saada Thor lähelle traileria ja rentoutumaan. Heti kun Thor lähestyi hengitys tiheni ja Thor jännittyi silminnähden. Annika osoitti Thorille, että kaikki on hyvin ja seurasi Thorin mukana kun Thor kiskoi taaksepäin. Annika oli todella rauhallinen ja lempeä, mutta lisäsi pikku hiljaa painetta Thorin rentoutuessa. Annika näytti omaan käteen miten ensin pitää seurata hieman mukana ja vasta sen jälkeen ottaa hieman tuntumaa kädellä. Ei ikinä kannata heti rykäistä takaisin.Thor käveli kiltisti koppiin kun Annika oli harjoitellut hetken ja nopeasti ulos edestä pari kertaa. Sen jälkeen Annika peruutti Thorin itse ulos ja lopulta Thor sai vain seistä kopissa ja haistella seiniä. Kun Annika laittoi kiinni etuoven Thor pysähtyi heti, Annika laski jälleen etuoven ja sai vasta seuraavalla kerralla Thorin sisälle niin, että ovi oli kiinni.

Annika pyysi koko ajan Thoria keskittymään häneen ja katsoi, että Thor seisoi suoraan häntä kohti. Hän ei missään vaiheessa ärsyyntynyt, mutta sanoi skarpisti Thorille. Kun Thor käveli sivulle Annika ei liikkunut vaan pyysi Thoria takaisin. Lopuksi Annika otti raipan avuksi ja kertoi, miten se toimii  erinomaisesti lastausapuvälineenä. Raipalla voi koputtaa kevyesti hevosen lapaan ja hellittää heti kun hevonen reagoi apuvälineeseen. Annika piti myös pari ruokintataukoa ja antoi vain Thorin syödä ruohoa hetken.

Annika sanoi heti, että Thorin kanssa on tehty asiat todella väärin ja se on hevonen joka ei luota ihmisiin. Hän totesi, että Thorin kanssa pitää olla erityisen tarkka siinä, että Thor ymmärtää mitä siltä halutaan ja oli aivan ihana nähdä miten Thor silminnähden rentoutui Annikan kanssa.Eli tästä lähtien harjoitellaan asioita koko ajan lisää maasta käsin ja tehdään lastaamisesta helppoa ja kivaa. Koska kuten Annika totesi lastaus ei ole Thorin perusongelma vaan se löytyy paljon syvemmältä. Ja vaikka Thorilla on perusasiat todella hyvin tällä hetkellä tarvitsee Thor apua vanhojen traumojen käsittelemiseen.Lopetimme heti kun Thor oli seissyt trailerissa hetken ja jätimme oman trailerin lastauskokeilut toiselle kerralle. Annika totesi, että Thor on tehnyt todella ison työn ja taistellut omia demoneitaan vastaan urheasti. Thor oli selvästi väsynyt koska kuten Annika totesi joskus mentaalopuolen aktivoiminen ja maastakäsin työskentely saattavat väsyttää hevosta enemmän kuin fyysinen rasitus.Olen niin kiitollinen avustasi tänään Annika. KIITOS! Olit juuri se henkilö ja se apu jota tarvitsimme tässä vaiheessa yhteistä matkaamme. Kun Annika kysyi miksi emme ole harjoitelleet lisää, niin sanoin että ehkä ei vain ole ollut sen aika. Meillä on mennyt niin paljon aikaa vain perusasioiden selvittelemiseen ja Thorin mielen rauhoittamiseen ja terveyden hoitamiseen. Nyt oli oikea hetki tälle asialle. Tuntuu jotenkin, että vasta nyt tajuan peruasioiden merkityksen ihan oikeasti. Niistä kun ei todellakaan kannata luistaa. Ja ajan merkityksen. Oli ihana lastata vain ajan kanssa. Ei ollut mihinkään kiire.

Olen aina pitänyt Annikan kokonaisvaltaisesta tavasta ajatella hevosista. Oli ihana seurata hänen työskentelyään tänään ja haluan ehdottomasti oppia häneltä lisää.

Täältä löydät lisää tietoa Annikan koulutusmenetelmistä.

Lue myös: 
Lastausapua (Jaana Pohjolan lastausvinkki)
Kehitys sattumisen kautta
Lastausongelma on usein vain osa suurempaa ongelmaa, Annika Schulman Inkoo 07 2016
Ulkokanta-astuja, Onnistunut lastausreissu Kattholmaan 08 2016

Brett Kidding's trailer loading demonstration at TRT live 2016

No comments:

Post a Comment