Thursday, September 10, 2015

Kaviot kuntoonOlen aina ollut kiinnostunut hevosen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Minua ovat askarruttaneet monet asiat hevosen kavioista hevosen selkään ja tuntuu siltä, että käytännön kokemus on matkan varrella opettanut eniten, on sitten kyseessä kengitys, kengättömyys, hevosen purentavika tai hevosen silmäongelmat.

Oikea etukavio

Vasen etukavio

Koska Thorilla on alusta asti ollut melko huono kavionlaatu olen kysellyt, lukenut ja selvitellyt erityisen paljon hevosten kavioihin liittyviä asoita. Thorilla menee kaviot helposti "väärään" asentoon ja huomaan melko nopeasti etenkin vasemman lavan jumiutumisen, jos kengitys ei ole ihan ideaali. Kavioiden huono laatu ja repaleisuus ei tietenkään helpota kavioiden tasapainottamista ja viime kesänä kaviot menivät todella huonoon kuntoon, kun halusin odottaa meidän vakiokengittäjää.  Valitettavasti sain oppia kantapään kautta, että kengittäjää EI KANNATA odottaa saapuvaksi koska kaviot olivat aivan järkyttävässä kunnossa ja saimme kengittää Thoria jatkuvasti, kun kengät eivät enää tahtoneet pysyä repaleisissa kavioissa.

Kun saimme uuden kengittäjän, joka oli myös yksi syy muuttoomme Peuramaalle, tilanne helpottui ja koko talven aikana kenkä tippui kerran. Kesämuuton yhteydessä pelkäsin, että viime kesän ongelmat toistuisivat ja heinäkuussa julkaisin kirjoituksen ja kuvia Thorin kavioiden kunnosta, kun ensimmäinen kenkä oli irronnut etukaviosta.

Kirjoituksen julkaisun myötä sain todella hyvää palautetta ja ajatuksia teiltä rakkaat lukijat. Kun olen kysellyt neuvoa kengittäjiltä on se usein ollut, että joillain hevosilla vain on huonompi kavionlaatu, kavioita voi rasvata tai ruununrajaa harjata vedellä. Uskon täysin siihen, että eroavaisuuksia on kovasti ihan vain laadussa ja jalostus ja muut asiat vaikuttavat merkittävästi kavion laatuun. Myös auringon ja sateen määrä voivat pahentaa tai parantaa asiaa. Uskon kuitenkin vahvasti, että aivan kuten meillä ihmisillä elintavat, esimerkiksi liikkumisen määrä ja hevosen ruokavalio vaikuttavat kovasti kavion laatuun. Thorilla taas olen myös ihan varma siitä, että vuosia jatkunut huono purenta ei ainakaan ole edesauttanut ravintoaineiden imeytymistä.

Oikea takakavio


Vasen takakavio

Yhteistyökumppanimme Just Dressage otti yhteyttä meihin kesällä ja vihjasi, että meidän kannattaisi ehdottomasti kokeilla hevosten kavioille suunniteltua Farrier Formula Double Strengthiä.

Farrier Formula Double Strength on pellettimuotoinen kaviolisärehu. Rehu sisältää hyödyllisiä rasvahappoja, vitamiineja, mineraaleja ja tärkeitä aminohappoja. Farrier Formula edesauttaa myös karvan hyvinvointia ja vahvistaa jänteitä ja nivelsiteitä ympäröivää sidekudosta.

Kuulostaa siis todella hyvältä ja halusin ehdottomasti kokeilla kyseistä kuuria ja samalla dokumentoida kavioissa tapahtuvaa muutosta.

14. elokuuta Thor sai ensimmäistä kertaa Farrier Formulaa ja otin jutun kuvat samana päivänä. Kuvasin jokaista kaviota jotta saisimme realistisen kuvan siitä mistä lähtökodista ollaan aloitettu kuuri. Just Dressagen Matilda suositteli aloittamaan vähintään kolmen kuukauden kuurilla ja jos kuuri tepsii kannattaisi jatkaa pellettien syöttämistä pidemmän aikaa. Ohjeistuksessa neuvotaan syöttämään ainakin 6-8 kuukautta, jotta uusi kasvu pääsee kaviossa lähelle maan pintaa. Hitaasti kasvavassa kaviossa voi kuitenkin mennä vuosi-puolitoista vuotta ennen kuin kavioaines on kokonaan uusiutunut niin, että maahan osuva osa on kavioainesta, joka on alusta saakka hyötynyt Farrier Formulasta.

Eli nyt sitten vain odotetaan ja katsotaan mitä kavioille tapahtuu. Onneksi ollaan tänä kesänä säästytty viimevuotiselta tilanteelta, kun paikallinen kengittäjä on ollut mahtavan palvelualtis ja tullut kiristämään kenkiä ja kengittämään heti ensimmäisen kengän irrottua vaikka edellinen kengitysväli on ollut vain neljä viikkoa.

Kannattaa kuitenkin muistaa pari asiaa: 

  • Mikään lisärehu ei korvaa hyvää ja ravintorikasta korsirehua. Ei sitten mikään.
  • Mikään lisärehu ei korvaa paikalla seisomista (hevosen kuuluu liikkua ja paljon. Myös tärkeä asia kavion hyvinvoinnin kannalta).
  • Mikään lisärehu ei korvaa hyvää ja säännöllisesti saapuvaa kengittäjää.
  • Jeesus -teippi on maailman paras keksintö, jos haluaa suojata kaviota päivän tai kaksi ennen kuin kengittäjä pääsee paikan päälle. Toimii ainakin meillä paljon paremmin kuin mitkään buutsit ikinä. 
  • Mikään lisärehu ei korvaa positiivista mieltä ja hymyä kun saavut tallille. 

Täältä löytyy lisätietoa ja ihmisten omakohtaisia kokemuksia Farrier Formulasta.
Lisätietoa Just Dressagen sivuilta suomeksi Farrier Formulasta.
Muut kavioaiheiset postaukset löydät täältä.

Lue myös:
Kaviot kuntoon vol. II
Kaviot kuntoon vol. III
Kaviot kuntoon vol. IV

Postaus on tehty yhteistyössä Just Dressagen kanssa. 

No comments:

Post a Comment