Saturday, August 5, 2017

Laukanvaihdot ja sarjavaihtojen alkeet

Halloo, me ollaan täällä.....

Eilan saavuimme illalla kotiin venereissulta ja lähdin heti katsomaan hevosia ja hoitamaan iltatallipuuhat. Oli niin ihana nähdä Thor taas ja hevosilla oli kaikki erinomaisen hyvin. Kun ajoimme tallin ohi Thor hengaili peuran vieressä melko rentona, joten selvästi siedätyshoito maalla on jälleen tehnyt tepposet.


Tänään oli jälleen vuorossa Jannikan tunti Mariannan ja upean suomenhevosen Mian seurassa ja lähdimme matkaan jo aikaisin aamusta. Ilma suosi eikä satanut ja tuuli juuri sopivasti, jotta ötökät pysyivät poissa. 


Aloitimme tunnin veryttelemällä (meillä tosin jo aika hyvä tunnin veryttely alla aina ennen kuin saavutaan maneesille) ja sen jälkeen aloitimme ensimmäisellä tehtävällä. Ratsastimme puolet pitkästä sivua avoa, puolikas voltti keskihalkaisijalle, suoristus, toinen puolikas voltti toiseen suuntaan ja jälleen avoa vastakkaisella pitkällä sivulla. Sen jälkeen harjoittelimme ympyrällä takaosakäännöksiä ja Thor teki todella hyvät käännökset oikealle. Vasemmalle Thor halusi heittää takaosan sivulle, joten harjoittelimme sitä seinää vasten niin, että mietin voltin pienentämistä. Vasemmassa kierroksessa jouduin hieman auttamaan ulkopohkella, jotta Thorilla pysyi takaosa sisällä ja pikku hiljaa saimme myös vasemman kierroksen sujumaan paremmin. Avotaivutukset sekä takaosakäännökset toimivat todella hyvinä avaavina harjoituksia ja Thor pehmeni ja oli upeasti tuntumalla näiden jälkeen. 


Tästä jatkoimme sitten samaa harjoitusta, niin että ratsastimme takaosakäännöksen ja siitä suoraan laukannosto ympyrällä. Sen jälkeen teimme takaosakäännöksen ja nostimme vastalaukan ympyrällä. Aivan super kiva harjoitus ja Thorille vastalaukka on melko helppoa ja tasapainoisen oloista.


Ympyrän jälkeen tehtävänä oli ratsastaa kolmikaarista kiemurauraa niin, että jokaisella suoralla linjalla teimme aina laukanvaihdon. Aloitimme laukanvaihtojen harjoittelemista puomien yli viime syksynä ja keväällä Thor oli selvästi ymmärtänyt ja sisäistänyt vaihdot. Tänään vaihdot sujuivat Thorin osalta hyvin, mutta nousin koko ajan ylös satulasta ja tunsin, että olin itse hieman myöhässä vaihtojen kanssa. Vaikka tunsin tekeväni oikein ja laskin yksi-kaksi-kolme ja vaihto, niin Jannika pyysi hetkeksi ottamaan jalustimet pois, jotta en nousisi vaihdoissa ylös satulasta. Heti kun istuin kunnolla satulaan Thor vaihtoi paljon paremmin ja tunsin oikein, miten takaosa aktivoitui. 


Vaihtojen jälkeen jatkoimme sarjavaihtojen alkeisiin. Tulin pitkälle sivulle vastalaukassa, vaihdoin myötälaukkaan ja jälleen takaisin vastalaukkaan. Onnistuimme siinä kerran ja sen jälkeen tulimme hieman uran sisäpuolella myötälaukassa, uraa kohti vastalaukkaan ja jälleen takaisin myötälaukkaan. Ratsastajana oli helpompi hahmottaa sarjavaihdot, kun olimme hieman uran sisäpuolella ja oli ihan fantastinen fiilis, kun Thor vaihtoi pari kertaa peräkkäin. Jannika nauroi, että ei ole ihan helppoa opettaa sekä hevosta että ratsastajaa samaan aikaan ja totesi, että olen edelleen niin euforinen jokaisesta vaihdosta, että unohdan kokonaan ratsastamisen heti vaihdon jälkeen. 


Koska Masille laukanvaihdot olivat fyysisesti melkein mahdottomuus tuntuu jotenkin erityisen mahtavalta tehdä niitä nyt Thorin kanssa. Tuntuu myös aivan huikealta, että olen päässyt oman hevosen kanssa jo tähän pisteeseen ja välillä melkein harmittaa, että en ole kilpailuhenkisempi. Olisi niin mukava päästä kilpailuihin kuulemaan mitä mieltä muut ovat Thorin kehityksestä ja saada taas lisää neuvoja alan tuomareilta. Joka tapauksessa nautin jokaisesta hetkestä tämän hevosen seurassa. Etenkin, kun ravaamme ja laukkaamme teitä pitkin onnistuneen ratsastustunnin jälkeen kotiin. 


Kuvat eivät liity tämän päivän ratsastustuntiin. Äiti ja Ella ottivat kuvia meistä pari viikkoa sitten, kun kävimme peseytymässä meressä peltoratsastuksen jälkeen. 

No comments:

Post a Comment