Tuesday, April 11, 2017

Oletko sinä lempeä tai kovasilmäinen ratsastaja?

Kuva: Ulrika Lindqvist / Sveriges radio

Suurin osa teistä muistavat varmaan ratsastuspiireissä legendaksi nousseen Sally Swiftin kirjan Centered Riding. Jos ette muista kirjaa, niin varmaan melkein jokainen hevosten kanssa tekemisissä ollut henkilö on joko tutustunut Centered Ridingiin tai ainakin kuullut CR:stä.

Viime viikolla Mia Kainulainen jakoi mielenkiintoisen Ridpodden-podcastin, jossa haastatellaan Centered Riding -ohjaajaa Lotta Månsson-Söderströmiä.

Lotta puhuu haastattelussa rakennuspalikoista ja miten sana Centered ei vain tarkoita fyysistä keskittymistä vaan myös henkistä tasapainoa ja hyvinvointia.

Hän puhuu hengityksen tärkeydestä ja toteaa, että ratsastajan pidättäessä hengitystä hän viestii hevoselle vaaratilanteesta. Kun jotain tapahtuu tallissa, esim. lunta tippuu katolta, hevoset pysähtyvät, lopettavat syömisen ja hengitys salpaantuu hetkeksi. Kun 'vaaratilanne' on ohi, hevonen jatkaa taas syömistä iloisin mielin. Hän sanoo myös, että hengityksen tärkeydestä ei voi liikaa puhua. Ihminen tarvitsee happea ja meidän pitää koko ajan 'hapettaa' itseämme, jotta voimme hyvin. Hän jopa sanoo, että ihmisistä tulee ihan höpsöjä jos he eivät hengitä oikein: "Vi blir så tossiga om vi har begränsad andning. Syresätter vi inte blodet så väl som vi kan då orkar vi väldigt lite, vi får kortare stubin, blir otåliga och tappar den fysiska balansen." 

Månsson-Söderström kertoo myös, miten tärkeänä rakennuspalikkana hän pitää ratsastajan katsetta. Hän puhuu lempeästä versus kovasilmäisestä ratsastajasta (mjuka kontra hårda ögon) ja sanoo näin:

"Titta fokuserat på en liten punkt och håll fast ditt seende på punkten. Stirra riktigt djupt på den och bli kvar där. Notera sen om du nyper med tårna eller med rumpan? Kniper du nävarna? Får du rynkor i pannan? Andas du mer begränsat? Du kan göra en massa följdeffekter när du sitter till häst och då kanske du stirrar i mankammen eller i sanden. Du kan ju bli introvert i dina hårda ögon också. Du kan titta inåt och försvinna.
 
Sen efter att ha stirrat så vidgar man seendet. Det handlar inte om att man går ut till något slags La la Land. Det handlar endast om att låta synnerven slappna av. Ansiktets muskler brukar slappna av. Käken brukar följa efter. Plötsligt kan man andas och svälja på ett annat sätt."
 
Kokeilin harjoitusta. Tuijotin tarkkaan yhtä pistettä 'kovalla katseella' ja tuntui siltä, että olin vihaa täynnä, suu meni mutruun ja koko vartalo jäykistyi. Sen jälkeen päästin rennoksi silmät ja samalla huulet kääntyivät hymyyn ja koko vartalo rentoutui. Ihan uskomatonta. Olen lukenut kirjan ja käynyt monella Centered Riding -kurssilla. En kuitenkaan ole kunnolla ymmärtänyt katseen merkitystä aikaisemmin.
 
Kannattaa kokeilla ja harjoitella katseen kanssa kotona ja tallilla. Koin ainakin itse harjoituksen todella hyödylliseksi ja tästä lähtien yritän hengityksen lisäksi ainakin edes kerran tunnin alussa muistaa rentouttaa katseeni. Siitä on ihan varmaan hyötyä sekä minulle että hevoselleni.

No comments:

Post a Comment