Sunday, April 2, 2017

Miksi sinun kannattaa ratsastajana venytellä kylkiä?


Rakastan urheilemista aamuisin. Aika usein teen joogaharjoituksen herättyäni ennen aamiaista ja talvella etenkin pitkät ja restoratiiviset asanat Yogaglo:n säestyksellä ovat tuntuneet todella mukavilta ja rentouttavilta.

Yhtenä aamuna eteeni tuli uusi kylkivenytys ja pohdin heti, että tämä on venytys jonka haluan yhdistää ratsastajille suunnattuun joogaan. En ollut täysin varma miksi, mutta samana iltana kouluratsastaja Heidi Haila tuli kylään ja hän oli juuri käynyt istuntakurssilla suloisen suomenpienhevosori A.T. Unikuvan kanssa. Istuntakurssilla oltiin keskitytty nimenomaan kylkiin ja keskusteltu siitä miten tärkeää on, että kyljissä on vahva kannatus ratsastaessa. Heidi kertoi, että kylkeä kannattaessa lantio ei pääse vinoon. Eli sen sijaan, että hän korjaisi vinoa lantiota krojaamalla lantiota, hän korjaa sitä nykyään suoristamalla jompaa kumpaa kylkeä. Istuntatunnilla oltiin myös neuvottu pidentämään kylkiä ja samalla pidentämään jalat alaspäin jalkojen ulkosyrjästä. Eli samalla kun pidennetään vartalon ulkosyrjää ylhäältä käsin pidennetään sitä myös alhaalta käsin. Esimerkiksi väistöissä piti ajatella, että jalan käyttö alkaa jalan ulkosyrjästä eikä jalan sisäpuolelta kuten helposti ajatellaan. Kun puristaa sisäreidellä ulkosyrjän sijaan, lonkankoukistaja lyhenee ja polvi nousee.

Valmentaja oli myös pyytänyt miettimään lonkkaluun ja alimman kylkiluun väliä pidemmäksi ja kasvattamaan sitä. Hän oli myös muistuttanut, että kylkiä ei kannatella selkälihaksilla vaan vatsalihaksilla. Eli kylkiä aktivoimalla aktivoit myös vatsalihakset.

Joogan kautta pääset hyvin käsiksi kylkilihaksiin ja tässä esimerkki oivasta harjoituksesta, joka auttaa venyttämään kylkiä. Joogan kautta herää myös vahvempi kehotietoisuus ja opit tunnistamaan paremmin mitä osia kehosta sinun tulisi aktivoida ratsastaessa. Jooga on myös oiva työkalu sisäisten lihasten löytämiseen sekä mielen rentouttamiseen ja tasapainottamiseen.

Yogi Giselle Mari:n kuvassa näkyvän kylkivenytyksen toteutat näin:

Start on all fours and inhale a neutral spine. Tuck the left toes under and take the left leg straight back behind you and stamp the ball of your foot right down on the floor. Inch forward a little bit and press down and forward with your hands and back with your left heel (trying to get the heel to touch the floor feeling the stretch in the calf). Take left leg over at a diagonal to the right keeping the big tor and pinky toe connected (stamp your foot down on the floor). Walk your arms over to the right and stretch out the left arm as far out as you can go. The right elbow can bend a little bit (you can take it all the way to the floor). Lower your head so the left ear lines up with your left bicep. And Voila! An amazing stretch for the side of the body. 

 
Ps. Ridingfysion fysioterapeutti Saara Uusitalo on kirjoituksessa mainittu valmentaja. En ole itse käynyt Saaran tunneilla, mutta Heidi suosittelee lämpimästi. Myös Heidi Haila pitää todella hyviä valmennuksia. Heidin yhteystiedot saat minulta.

No comments:

Post a Comment