Wednesday, February 1, 2012

Oman istunnan hahmottaminen


Tämä kuva on mielestäni erinomainen tapa hahmottaa miten harjoitusravissa tulisi istua ja miten ratsastajan istunta muuttuu, kun hevonen kokoaa itseään ja ratsastaja "kasvaa ylöspäin" ja istuu istuinluiden korkeimmalla pisteellä.

9 comments:

  1. Et tahtois tarkemmin ihan suomentaa noita kuvatekstejä? Itselläni ei ainakaan riitä ruotsinymmärrys tuohon.

    ReplyDelete
  2. Monet maailmalla arvostetut hevos-eläinlääkärit luokittelevat kuvan nro 2 kaltaisen ratsastuksen suoranaiseksi eläinrääkkäykseksi.. Kuva on klassinen esimerkki "broken neckline" - ongelmasta, joka johtuu erittäin voimakkaasta käsin ratsastamisesta. Surullista katsottavaa..

    ReplyDelete
  3. Mistä tuo sivu on? lehdestä?

    ReplyDelete
  4. Hei, olisi hienoa anonyymi kommentoja, jos haluaisit hieman kuvata lisää mitä tarkoittaa "broken neckline" -ongelma. Ja olen täysin samaa mieltä kanssasi, että todella monen ratsukon yhteistyö ei ole kaunista katseltavaa ja halusin tämän kuvan avulla vain havainnollistaa istuntaan liittyvää asiaa enkä ota tässä nyt kantaa siihen miten hevonen kulkee. On kuitenkin hyvä kuulla mielipiteesi asiasta ja mielestäni on todella tärkeätä käydä avointa keskustelua ratsastuksen hyvistä ja huonoista puolista.

    

Maaliskuun Helsinki Horse Fair –tapahtumassa (http://bit.ly/yZEeqO)järjestetään Tunne Hevonen Dressage Challenge -kouluratsastuskilpailu kuolaimettomilla suitsilla ja ilman kannuksia ja raippaa. Hyväntekeväisyyskilpailussa ovat mukana Janne Bergh, Ville Vaurio, Taina Rajala, Heidi Sinda, Katariina Albrecht ja Maria-Kristiina Virta. 

Olen iloinen, että tällaisia tilaisuuksia järjestetään, sillä olen sitä mieltä että kannukset, raipat, kanget jne. ovat täysin turhia kapineita kun hevonen tuntee kärpäsen kosketuksen.

    

Hunajakukka, tämä oli tosiaan vain yksi kuva joka mielestäni havainnollistaa hyvin ratsastajan istuntaa. Tuo lyhyt ruotsinkielinen teksti ei avaa kuvaa tarpeeksi. Yritän palata tähän heti kun osaan kuvata paremmin tämän itse ja havainnollistan omassa mielessäni asian tarkemmin. Siihen voi siis mennä hieman aikaa, monta luettua kirjaa, valmennusta ja ehkä lisäkouluttautuminen fysioterapeutiksi, mutta palaan asiaan:=) Sitä odotellessa, niin yritän avata sinulle mitä kirjassa kokonaisuudessa sanotaan toisessa blogipostauksessa lähiaikoina.

    ReplyDelete
  5. Broken neckline ilmenee hevosen kaularangan "katkeamisena" 2. ja 3. nikaman välistä, mikä myös näkyy pään ojenta lihaksen yli kehittyneenä kasvuna. Kaikki tämä aiheutuu voimakkaasta "hand dominated"- ratsastus tekniikasta, mikä on kouluratsastuksessa enemmän sääntö kuin poikkeus. Tiivistettynä: Kun niska jännittyy, jännittyy koko ylälinja mm. pitkät selkälihakset, mikä näkyy selän notkolle menemisenä, mikä taasen aiheuttaa hevosen "leviämisen" ei kokoamisen. Ideana siis olisi saada hevonen pysymään rentona, jotta saataisiin aikan luonnollinen kokoaminen. Tämä nyt on hieman yksinkertaistetussa muodossa selitetty, mutta klassiseen ratsastamiseen perehtymällä asiat aukeaa. Tuo horse fairin kilpailu on hyvä esimerkki mihin suuntaan olisi hevosen kannalta hyvä mennä :)

    ReplyDelete
  6. Kiitos kommentista anonymous. Onko sinulla jotain hyviä klassiseen ratsastukseen kesittyviä kirja-, blogi- tai nettisivuvinkkejä joita voisin jakaa blogissani? Mukavaa viikonloppua!

    ReplyDelete
  7. Kirjoja on lukemattomia määriä lähtien Xenophonista Nuno Oliveiraan, mutta uudemmista helposti lähestyttäviä on esim. Anja Beranin Classical Schooling with the horse in Mind ja fysiologian suunnalta Gerd Heuschmannin Tug of War..
    Siitä kuvasta vielä, niin käsien rentous ja herkkä ote kuuluu mielestäni oleellisesti hevosystävälliseen/klassiseen ratsastamiseen.. kuvassa ratsastaja ja kädet ovat todella jännittyneet, mikä mielestäni kertoo ratsastajan huonosta asenteesta ratsastamiseen.
    Hyvää viikonloppua ja kauniita ratsastusilmoja :)

    ReplyDelete
  8. www.anjaberan.de olis osoite mistä löytyy aika selkeästi juttua klassisesta ratsastuksesta..

    ReplyDelete
  9. Anonyymin kommentointiin liittyen, jos hevosen anatomiasta haluaa saada intensiivisempää tietoa niin suosittelen Phillippe Karlin Twisted Truths of Modern Dressage- kirjaa tai Jean-Luc Cornillea (ei käsittääkseni julkaisuja niinkään mutta netistä saa tilaamalla paljon tietoa). Heuschmann on kyllä ihan ok, mutta samat asiat löytyy googlettamalla "sustainable dressage" = Theresa Sandin. Löysin tämän blogin juuri, joten en osaa sanoa onko kirjoittajalla nämä jo tiedossa. Toivottavasti on :)

    ReplyDelete