Wednesday, December 28, 2016

Kosketa hevosen häntää

"The tail reflects the health of our horse's spine. As the spine undulates in a slightly serpentine pattern through our horses' body, his tail should carry through this motion.
 
As our horse uses his back and body better and better, as his balance changes and improves, he will use his tail differently. We want to keep an eye on it and note improvements or set backs as they tell us how well the training is progressing or is stalling." - Manolo Mendez


Hevosen häntä kertoo paljon hevosen selän voinnista. Häntä on suora jatke hevosen selkärangasta, joten jos rangassa on ongelmia näkyy se siinä miten hevonen kantaa häntäänsä.

Viime vuosina olen kavioiden lisäksi hipelöinyt aina Thorin häntää. Nostan sitä ylös ja alas, pyöritän sitä ja yritän tunnustella onko se rento tai jännittynyt. Manolo Mendez käsittelee asiaa artikkelissa Does your horse's tail swing:

"If a horse's tail gets caught between his hind legs he is not using his body properly. If the tail lays flat and listless these are clues that energy, messages and feedback from the brain to the body and back may not be traveling up and down his spine properly. If the tail is clamped down, the horse may be in fear or in pain, closing the hindquarters down."

Hännän merkkejä voi olla monta. Häntä voi olla liimautuneena tai se voi olla kovin jännittynyt. Häntä voi myös viuhtoa ratsastaessa tai hevonen voi kantaa häntää vain toisella puolella. Tärkeätä on seurata oman hevosen häntää ja tunnustella sitä päivittäin. Kun kokeilee sitä usein oppii nopeasti havainnollistamaan milloin  häntä on rento ja milloin jännittynyt.

"Most people who have owned an Arabian horse will tell you their horse has always held their tail to one side and they have done it since birth; even more when excited. However, you need to look closer when a horse that has always had a centered tail begins carrying it to one side or begins clamping the tail. The tail is a continuation of the horse’s backbone and is a strong indicator when things are not quite right." -Debranne Pattillo

Häntäongelmat voivat myös esiintyä, jos hevosella on ongelmia tiukkojen lihasten kanssa tai hevosella on muita vaivoja. Esimerkiksi hännän kantaminen toisella puolella voi olla suora seuraus myös jalkaongelmista ja uskon, että myös mahavaivat tuntuvat hännän puolella.

Kannattaa siis ehdottomasti ottaa osaksi tallirutiineja hevosen hännän koskettaminen. Harvemmin ehdin itse hieroa Thoria sen koommin, mutta hännän nostaminen, pyörittäminen ja tunnusteleminen ei vie kuin hetken aikaa ja hännän kautta oppii taas tuntemaan hevosensa hiukan paremmin. Jos kuitenkin on aikaa hieroa, niin hyviä hierontavinkkejä tiukoille takaosan lihaksille löydät Debranne Pattillon artikkelista My horse seems to have his right hand indicator on and we are not turning.

Hauskoja häntähetkiä!

2 comments:

  1. Hyvä Kia! Mä olen tarkkaillut hevoseni (ja muiden) häntiä jo pidemmän aikaa. Se taas johtuu koirista. Koirien hännät kertovat kaiken. Hevosen häntäkin kertoo yllättävän paljon. En mä sitä räplää, mutta seuraan katseella. Pullukan hännästä voi päätellä ihan kaiken sen olotilasta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mahtava juttu! Mä kun taas en tiedä melkein mitään koirien hännistä, niin mitä kaikkea ne kertovat?

      Delete