Wednesday, February 2, 2011

Sokea silmäHevosia harrastavana ihmisenä alkaa jossain vaiheessa tarkkailemaan hevosen selkää, kavioita ja jalkoja. Vuosi vuodelta tulee herkemmäksi, sillä tietää mitä kaikkea hevoselle voi tapahtua. Tai niin on ainakin käynyt minulle. Yritän taistella itseäni vastaan, mutta välillä tuntuu siltä, että hevosten omistajille sattuu ja tapahtuu. Koko ajan....

Sain kuulla pari kuukautta sitten, että Klöntti, oikealta nimeltään muuten Gammon, ei nähnyt kuin 50 prosenttisesti vasemmalla silmällään ja marraskuussa lääkitsimme silmätulehdusta, mutta yhtäkkiä silmä alkoi näyttää ihmeellisemmältä joka päivä ja tänään saimme vahvistuksen siitä, että Klöntti ei enää näe mitään toisella silmällä.

Tänään ajoimme Viikin eläinsairaalaan Klöntin omistajan kanssa ja Klöbä käyttäytyi todella mallikelpoisesti. Hän sai olla 4 eläinlääkärioppilaan ihailtavana ja silmiä katsottiin joka suunnasta. Eläinlääkäri diagnosoi toistuvan uveiitin (ERU=Equine Recurrent Uveitis), joka on silmien toistuva tulehdustila. Toistuva uveiitti on parantumaton, mutta ajoissa aloitetun oikean hoidon avulla tilanne voidaan saada hallintaan. Klöntin kohdalla sairaus oli kuitenkin edennyt niin pitkälle, että eläinlääkäri luetteli kaksi vaihtoehtoa.

1. Silmää lääkitään ja lopulta se kutistuu pieneksi palluraksi, mutta silloin silmä saattaa edelleen tulehtua, vaivata ja olla kipeä.
2. Silmän poistaminen kokonaan.

Päädyimme silmän poistamiseen. Varoittelut siitä, että 5-10 prosenttia hevosista saattavat kuolla nukutukseen tai hevonen saattaa kolhia itsensä, niin että esim. jalka menee poikki, kun se herää nukutuksesta eivät tietenkään kuulosta mukavilta, mutta uskon kuitenkin, että silmän poisto on paras vaihtoehto. Eläinlääkäri arvioi, että Klöntiltä voisi poistaa tikit jo 10-12 päivän jälkeen, jolloin liikutusta voisi pikku hiljaa palauttaa normaaliksi. Koska Klöntti on jo tottunut elämään ilman toista silmää, niin se ei vaadi pitkää totutteluaikaa elämään ilman toista silmää kuten esim. hevonen joka yhtäkkiä sokeutuisi tarvitsee.

Viikin eläinsairaalassa innostuin tietenkin ottamaan kuvia, mutta valitettavasti puhelimeni ei tallentanut kaikkia. Ylhäällä kuitenkin kuva sairaalasta ja sitten mahtava kuva hevosen luurangosta. Oli ihan pakko tallentaa kuva teitä lukijoita ja itseäni ajatellen, sillä tuijotin sitä pitkään niin innostuneena, sillä en ole koskaan aikaisemmin nähnyt hevosen luurankoa. Sitä oli mahtavaa katsoa ja tutkia ja jos katsoo esim. selkärankaa, niin ei ole mikään ihme jos sellainen kipeytyy jos on väärä satula tai jotain. Uskomatonta, mutta totta. Tuolta ne meidän rakkaat ystävät näyttävät. Luulen, että jotta pystymme ymmärtämään ja tekemään parhaamme hevostemme eteen, meidän tulisi tuntea myös hevosen rakenne mahdollisimman hyvin.

4 comments:

  1. Heii paljonkos tuo silmän poistoleikkaus maksoi Viikissä? Äidin hevoselta joudutaan ehkä poistamaan silmä ja yritetään selvittää onko sitten varaa siihen leikkaukseen :/

    ReplyDelete
  2. Hei, valitettavasti en osaa sanoa koska en itse maksanut leikkausta. Varmaan helpointa soittaa suoraan Viikkiin. Voin ainakin hoidon osalta lämpimästi suositella:)

    ReplyDelete
  3. Mun hevoselta poistettiin toinen silmä poistettiin reilu 2kk sitten. Leikkaus maksoi yhteensä hieman alle 1000€ Viikissä.

    ReplyDelete