Sunday, March 12, 2017

Älä tuki kylkeä esteelle

Thor on ensimmäistä kertaa lievästi pyöristynyt. Jippijeei. 

"Päästä sisäohjasta" kuulee aika usein sanottavan estetunnilla. Olen itse kuullut nuo sanat monen monta kertaa ja sitten Mette tulee ja kertoo näin:

"Kun käännät sisäohjalla hevosen lapa menee tukkoon ja ikäänkuin vinoon rungon alle. Hevosesta tulee ihan käyrä eikä se sen takia pysty hyppäämään oikein." 

Ja silloin ymmärsin mitä sisäohjasta päästäminen ihan oikeasti tarkoittaa. Se ei ole vaan kaulan suoristamista vaan myös sitä, että hevonen pääsee hyppäämään lavoista suoraan eteenpäin. Avot!

Tunnilla menimme kahdeksikkoa kahden puomin yli keskihalkaisijalla. Aloitimme kevyessä ravissa, niin että ravia piti pidentää ja lyhentää ja sen jälkeen teimme samaa harjoitusta laukassa. Niin kauan kuin saimme mennä hitaassa tempossa ei ollut ongelmia, mutta huomasin heti kun pidensimme laukkaa, että oma istunta ei oikein jaksanut mukana ja jäin helposti pitämään ohjista kiinni. Puomien jälkeen siirryimme hyppäämään loivasti kaartaen paria estettä pituushalkaisijalle, ympyrä päätyyn ja sitten taas seuraavat kaksi estettä toisesta suunnasta. Jälleen ajatuksena oli leikkiä laukan kanssa. Ensin saimme tulla seitsemällä askeleella. Sen jälkeen piti tulla ensin seitsemällä ja sitten kuudella laukka-askeleella ja sitten aloittaa seuraavan kerran kuudella ja lyhentää seitsemään askeleen. Kun aloitimme seitsemällä askeleella oli melko helppoa pidentää laukkaa ja tulla kuudella seuraavat esteet. Kun taas aloitti kuudella askeleella oli hieman haastavampaa lyhentää seitsemään askeleen. Thorilla oli jo sen verran hyvä vauhti päällä, että lyhentäminen oli hieman haastavaa. Huomasin myös, että laukka oli niin paljon isompaa, että en itse osannut niin hyvin hahmottaa kuinka monella askeleella lähestyin esteitä ja siinä kesti hieman hakeminen. Mette oli kuitenkin todella tyytyväinen ja oli sitä mieltä, että Thor on suoristunut, laukkasi hyvin ja tuli paremmin alas oikeaan laukkaan esteiltä. Thor oli hieman kyttäilevä ja teki aika nopeita loikkia välillä, mutta tällä kertaa pysyin onneksi paremmin selässä. Olen myös hieman tarkempi tippumisen jälkeen sen kanssa, että yritän istua kunnolla suorassa enkä päästää ylävartaloa roikkumaan kaulan päälle, jolloin yhteistyö menee hieman etupainoiseksi.


Tänään jatkoimme Monikan tunnilla ja Monika kirjoitti näin illalla, kun hän lähetti kuvan meistä:

"Han var nog finare än nånsin idag." 

Nuo sanat lämmittivät kovasti sydäntä. Monika on seurannut meitä alusta asti ja oli sitä mieltä, että Thor ei ikinä ole liikkunut yhtä hyvin kuin tänään. Olin itse myös todella tyytyväinen tuntiin ja lopussa oli sellainen olo, että sain Thorin todellakin läpiratsastettua ja viimeinen laukka oli yhtä nautintoa.

Aloitimme tänään käynnissä ja hidastimme käyntiä kunnes Thor kuunteli ja oli hyvin avuilla. Vasta kun meillä oli hyvä käynti saimme nostaa ravin ja myös ravissa piti koko tunnin ajan katsoa, että Thor ei lähtenyt juoksemaan alta pois vaan koko ajan seurasi minua ja kuunteli apujani. Monika muistutti kevyestä tuntumasta ja pyysi ratsastamaan Thorin keskiosaa. Esimerkiksi vasemmassa kierroksessa Thor kaatui hieman sisäänpäin, joten sen sijaan että yritin korjata ohjalla piti käyttää sisäpohjetta satulavyön kohdalle ja aktivoida Thorin vatsa ja miettiä Thoria lavoista ylöspäin.

Alkuveryttelyn jälkeen ratsastimme pituushalkaisijaa pitkin pari kertaa suoraan ja sen jälkeen jatkoimme pohkeenväistöharjoituksilla. Väistimme keskihalkaisijalta ravissa uralle enkä saanut väistöjä toivotulla tavalla läpi. Monika pyysi aloittamaan väistöt käynnissä ja jatkamaan loppusosa ravissa. Sen jälkeen piti ratsastaa koko halkaisija väistöä niin, että hidastin ravia ja Thor väisti kunnolla koko halkaisijan läpi ja jumppasi runkoaan.

Väistöjen jälkeen Thor tuntui todella hyvältä. Laukassa ratsastimme pääty-ympyrällä ja pienensimme ympyrää. Vasen kierros oli melko haastava koska en tahdo saada kiinni ulkoavuista ja Thor luisuu oikealle. Viime keväänä ongelma korostui, mutta edelleen vasemman kierroksen laukassa on haasteita. Se ei sinänsä haittaa koska oikea kierros oli aivan uskomattoman hyvä ja se on ollut meidän ongelmallisempi puoli alussa.

Tunnin loputtua Monika totesi, että hän ymmärtää nyt miksi ratsastan karvasatulalla. Kerroin alkutunnista, että Sanna hieroi Thorin tällä viikolla ja Thorin lanneranka oli todella tukossa. Monika totesi siihen, että Thorilla on niin lyhyt selkä, joten jos aina käyttää satulaa se ihan varmasti menee liian pitkälle taakse. Ja niin se juuri on. En vaihtaisi karvasatulaa enää mihinkään. Thorin liike tuntuu  kevyeltä ja löydän hyvän tuntuman kaikin tavoin tämän satulan kanssa. Jos en löydä satulaa, jonka kanssa Thor liikkuu yhtä letkeästi taitaa karvasatula nyt olla meille pidempiaikainen ratkaisu.

Ostin muuten todella hyvän äänikirjan eilen. Jos olet juuri nyt sellaisessa elämäntilanteessa, jossa mietit mihin suuntaan olet menossa tai pelkäät mitä tulevaisuus tuo tullessaan suosittelen Gabrielle Bernsteinin kirjaa The Universe has your Back lämpimästi.

No comments:

Post a Comment