Tuesday, November 29, 2016

Kuolema apuohjille

Kuvassa Make Nyman ohjasajaa Thoria. Make toimii myös Koffin panimohevosten kuskina. 

Aika radikaali otsikko, mutta niin ovat myös välineet. En koskaan ole ymmärtänyt apuohjien merkitystä. Jos miettii ihan loogisesti, niin miksi meidän pitäisi sitoa hevosen pää kiinni johonkin ihan vain sen takia, että se liikkuisi paremmin. Miksi meidän pitää hallita jotain hevosen ruumiinosaa, jotta muut osat tekisivät työtä pyydettyä?

Samaa mieltä on myös Ruotsalainen raviohjastaja Anders Eriksson, joka on jopa mennyt niin pitkälle, että hän on tehnyt valituksen apuohjien myynnistä kuluttajalautakunnalle. Hän toteaa, että hevoskaupat myyvät apuohjia ratkaisukeskeisyys mielessä, vaikka apuohjat ovat vain oireiden taputtelua ja hevoset menevät pilalle. Ennemminkin ratsastajien pitäisi keskittyä itsensä ja hevosten kehittämiseen ja katsoa, että varusteet istuvat hyvin. Hän on nimittäin sitä mieltä, että usein kipu ja ongelmat terveyden kanssa ovat suurin syy sille, että apuohjia ylipäänsä käytetään.

"I stället för att använda hjälptyglar borde ryttare fokusera på att utbilda sig själva och sina hästar, och se till så att utrustningen som används är korrekt anpassad till hästens anatomi, tycker Anders. Det sistnämnde tar han också upp i sin skrivelse. Han uppger att sadlar och bett som sitter illa är en vanlig orsak till att hästar får skador eller obehag, så att de inte kan jobba på rätt sätt. En del ryttare försöker då lösa problemen som uppstår med hjälptyglar.
– Ofta är det hälsoproblem som är anledningen till att hjälptyglar säljs. När utrustningen inte passar ska man inte lösa bekymren med att klä på hästarna inspänningar. Det är död kommunikation, säger han."

Täysin samaa mieltä Erikssonin kanssa. Olisi tärkeämpää oppia kommunikoimaan hevosten kanssa oikealla tavalla eikä opetella heti alusta asti siihen, että on jotenkin hyväksyttävää, että hevonen sidotaan johonkin tiettyyn asentoon. Mahtavaa, että maailma muuttuu ja uudet hevosen hyvinvointiin ja biomekaniikkaan liittyvät tutkimukset nostavat päätään. Katja Ståhlin sanoja lainaten

"Arvatkaa mitä? On asioita, jotka ovat muuttuneet, ja PALJON. Hevoset ovat muuttuneet, varusteet ovat muuttuneet, jopa ratsastajat ovat muuttuneet. Niin, sata vuotta sitten lähes pelkästään miehet ratsastivat. Kukaan ei puhunut siitä, kuinka miehet käpälöivät nuorten tyttöjen pyllyjä. Se oli normaalia silloin. Moni muukin ihan hirveä asia oli ihan okei. Esimerkiksi 70-luvulla sai jätteet heittää vielä JÄRVEEN TAI MEREEN. Ketä se nyt voi haitata, ihmisethän asuu veden reunalla."

8 comments:

  1. Samaa mieltä! En omalle exravurille mitään apuohjia hommaa (vaikka liikuttaja niitä toivoi), vaan haluan, että heppa kulkee itse hyvin ja etenkin rentona. Mitään ei tehdä väkisin, ja onnistumisista palkitaan (esim pitkät ohjat hetkeksi, ym). :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuulostaa super hyvältä tavalta toimia Tia. Ihania hetkiä exravurisi kanssa ja ihanaa Itsenäisyyspäivää!

      Delete
  2. Minulla on varsin huono sietokyky apuohjiin varsinkin ratsailla ollessa, mutta toisaalta tykkään opettaa nuorille ja remonteille kuolainta kohti venyttämistä _pitkäksi säädettyjen_ sivuapuohjien avulla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiva kuulla sun ajatuksia Laura tästä aiheesta. En todellakaan sano, että en itse olisi ikinä käyttänyt apuohjia tai en hyödyntäisi niitä maasta käsin edelleen välillä. Apuohjiakin voi käyttää monella tapaa enkä minäkään niitä ratsailla ollessa ikinä käytä. Olen jopa alkanut miettimään kuinka oikein ylipäänsä on, että haluamme hevosen eteen ja alas. Etenkin kun katsoo hevosia, joita ratsastetaan ilman kuolaimia ja suitsetta, niin luonnollinen muoto on usein aika korkealla. Ihan vain näitä pohdintoja.:)

      Ihanaa itsenäisyyspäivää ja kiva, että jaksat aina kommentoida blogini postauksia.:)

      Delete
  3. Meillä kävi juuri bowen-terapeutti, joka nimenomaan kielsi raskaalta pv:ltä eteen alas ratsastamisen, tohon edellisen kommentin vastaukseen viitaten^ :)

    Itsekään en apuohjia halua käyttää omalla vielä nuorella hevosellani, poikkeuksena martingaali sillon kun hevosella on virtaa niin paljon että yrittää "pää ylös ja menoksi" taktiikalla päästä kiikuttamaan pitkin maneesia ratsastajaa... :D

    http://anselminaskeleet.blogspot.fi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mielenkiintoista. Sanoiko Bowen-terapeutti yhtään tarkemmin miksi ei saisi ratsastaa eteen-alas? Olisi mielenkiintoista kuulla.:)

      Delete
  4. Mä en apuohjista sen paremmin tiedä, mut oon ihmetellyt, kun rats.koulussa käytetään "piuhoja" hevosilla. Oon taas vähän aikaa käynyt tunneilla ja yks heppa, jolla ei aiemmin ollut mitään ylimääräistä, on nykyään piuhat. Onhan ne sentään joustavat, kun ovat kumia, mutta silti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ha, piuhat kuulostaa just hyvältä.:) Juuri ratsastuskoulujen tilanteesta ruotsalainen Anderskin on huolissaan. Tässä vielä suora lainaus artikkelista.

      – Jag var på en ridskola tidigare i år där majoriteten av hästarna gick med olika inspänningstyglar. Det är bara för att de har problem med det de har på ryggen. Förbundet säger att framtidens ridskola ska vara en hästskola. Det är det inte när hästarna är nerspända i nackarna med hjälp av ”snoddar”. Människor lär sig ingenting av det. Jag har svårt att acceptera att förbundet inte gör något åt det här, säger Anders och fortsätter:
      – Vid ett korrekt tillvägagångssätt behöver man inte använda inspänningstyglar. Det finns kunskap om klassiska metoder som är mycket bättre, till exempel att utbilda hästen med hjälp av kapson. Ridskolor borde ge folk rätt verktyg och återta sin roll som utbildare.

      Ja vaikka joustavat, niin en voi edes kuvitella epämukavuusastetta hevosella, kun sellaiset lyödään kuolaimiin kiinni. Sinänsä taas kaikilla talleilla, jossa itse opetan ei käytetä apuohjia.:)

      Delete