Wednesday, February 18, 2015

Niska parempi, kaularanka jumissaEläinkiropraktikko Linda Telford kävi nyt toistamiseen hoitamassa Thoria pari viikkoa sitten. Ensimmäisellä kerralla olin todella tyytyväinen hoitoon ja oli mukava huomata, että Thor oli pysynyt kauttaaltaan paljon parempana. Linda sanoi, että lantio oli säilynyt erittäin hyvänä vaikka vasemmassa SI-nivelessä sekä oikealla ristiluussa oli hoidettavaa.

Lannerangassa löydökset olivat lievempiä kuin viimeksi ja niitä oli vähemmän. Rintaranka oli myös säilynyt hyvänä ja löydöksiä oli vähemmän.Sanoin heti Lindalle, että vasen puoli lavasta on edelleen jumissa ja jopa huolestuttavan paljon välillä Juttelin kengittäjämme kanssa Thorin kavioista ja totesin, että minulla on vahvasti sellainen olo, että osa Thorin vasemman puolen ongelmista tulevat kaviosta. Siihen kengittäjä totesi, että hän on miettinyt ihan samaa ja oli myös sitä mieltä, että vasen kavio on hieman haastavampi kengittää. Hän totesi kuitenkin hoitavansa kavion nyt parhaimmalla tavalla, joten paljon enempää ei asialle voi tehdä. Vahvistaa vaan entuudestaan sitä, että meillä pitää olla todella ammattitaitoinen kengittäjä.


Kun Linda lähti sitten hoitamaan vasenta puolta oli vasen puoli kaulasta (C3, C4, C6 ja C7), mutta erityisesti C3 ja C4 erittäin jumissa. Linda olikin sitä mieltä, että tällä hetkellä vasen puoli kaulasta on ison ongelma ja menee yksi yhteen omien tuntemusteni kanssa vasemman lavan jäykkyydestä. Yleensä ottaen kaularangan jumit (erityisesti alakaulan C6 ja C7) voivat nimittäin näkyä juurikin lavan alueen jäykkyytenä. Kun Linda hoiti kaulaa sain kokeilla ja vasen puoli oli mutkalla eli ei yhtä suora kuin oikea puoli (kääk).Positiivista oli kuitenkin, että Thor antoi Lindan hoitaa niskaa tällä kertaa ilman suurempaa kriisiä (jouduimme kyllä boksiin asti, mutta sen jälkeen Thor rentoutui täysin), Linda totesi raportissaan, että:

"Hevonen on saanut hyvin lihaksia, erityisesti kaulan ylälinja kehittynyt hyvin. Vtj. kinner: nestekertymää (lateriaalisti enemmän, mutta hiukan mediaali puolella myös). Akillesjänne aavistuksen lämmin. Hevonen ei arista."
Nestekertymää on edelleen hieman kintereessä, mutta eläinlääkäri totesi että ei sille mitään tarvitse tehdä eikä neste tunnu haittaavan Thoria ollenkaan. Thor on myös ollut kaikin tavoin suorempi ja nyt odotan vain kovasti eilen Tanskasta eteenpäin lähetettyä Englannista saapuvaa satulaamme koska kuten juttelimme Lindan kanssa, niin sopiva satula auttaisi näihin kaikkiin asioihin, Satula-asiat kun vaikuttavat myös vahvasti esimerkiksi lavan alueen ongelmiin.

Sovimme, että Linda tulisi uudestaan 6-8 viikon päästä, jotta päästään "syvemmälle" kaulan alueen ongelmissa.

Thor on saanut viettää hieman leppoisampaa viikkoa. Ajattelin, että hiihtolomaillaan kaikki iltaisin ja eilen kävimme vain päästämässä Thorin vapaaksi maneesissa Ellan kanssa. Hieman inhottaa peilijäiset tarhat ja pihapiiri.

Huomenna pääsen kuitenkin Monikan tunnille karvasatulalla ja viikonlopun Thor saa enimmäkseen lomailla kun saa olla viikonloput koko päivän tarhassa.

Päädyimme boksiin lopulta ja sen jälkeen Thor rauhoittui täysin.
Linda Telford on valmistunut kiropraktikoksi englantilaisesta Anglo-European College of Chiropractic-yliopistosta 2014. Linda on Suomen Kiropraktikkoliiton jäsen.
Viisivuotisen ihmispuolen kiropraktikko-tutkinnon lisäksi Linda on suorittanut International Academy of Veterinary Chiropractic (IAVC) tutkinnon oppiakseen eläinkiropraktiikkaa http://www.i-a-v-c.com/ ja kuuluu kansainväliseen Internation Veterinary Chiropractic Association (IVCA)  järjestöön  http://ivca.de/.

Mielenkiintoista lisätietoa eläinkiropraktiikasta löydät tästä esitteestä.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita:
Dressage Today: The Anatomy of Dressage-Horse Hindquarters

Lue myös muista vaihtoehtoisista menetelmistä sekä Lindan edellisestä hoitokerrasta: 

2 comments:

 1. Eikö se Aiverin (?) joustorunkoinen satula ollut hyvä? :( Mitä sen kanssa tapahtui ja missä se on nyt?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei anonyymi! Se oli minulla vain kokeilussa ja myyty onnelliselle ostajalle. Meillä on tällä hetkellä kaksi melko sopivaa satulaa ja tämän satulan olin tilannut jo ennen kuin sain Aiverin joustorunkoisen satulan kokeiluun, joten ei ollut nyt ajankohtaista pitää satulaa meillä.

   Englannista saapuva satula on tehty mittatilauksena meille ja olen jo noin puoli vuotta ollut yhteydessä satulamerkin perustajaan melkein päivittäin eli todella jännää nähdä sopiiko satula. Jos satula on oikeasti niin hyvä kuin mitä luulen yritän saada niitä lisää Suomeen. Jos se on kaikkea muuta kuin mitä olin odottanut minusta ei varmaan vähään aikaan kuulu mitään täällä blogin puolella:)

   Delete