Thursday, March 6, 2014

"Hevoset ovat kuin jääkarhut ja ihmiset pikkupossuja"

Näin sanoo Flyingen aktiivipihaton takana oleva tulisielu, eläinlääkäri, tutkija ja opettaja Per Michanek viimeisimmässä Hippson-lehdessä.

Michanek on pitänyt omia hevosiaan ulkona vuoden ympäri jo vuosia ja on sitä mieltä, että hevoset voivat paljon paremmin ulkona muiden lajitovereiden seurassa. Hän sanoo myös, että hevoset kestävät luultavimmin enemmän, vatsavaivoja on vähemmän eivätkä hevoset kärsi ilmatieongelmista. 

Hevoset kestävät hyvin ulkona säässä kuin säässä ja Michanekin mielestä hevoset kärsivät ennemminkin liian kuumasta kuin kylmästä säästä. Hän on myös sitä mieltä, että hevonen kannattaa klipata talveksi, jos sitä liikutetaan normaalisti. Michanek loimittaa hevosiaan vuoden ympäri paitsi lumen tultua, sillä loimia ei pidetä kylmyyden suojana vaan turhan lian poistattajina. 

Michanekin mielestä nykyään tuntuu hassulta lukita hevonen karsinaan, kun he käyvät kilpailuissa. Niin tottunut hän on näkemään hevosensa aktiivista elämää viettämässä. 

Aktiivipihatto säästää myös tallintyöntekijän aikaa ja ruokinta-automaatit hoitavat hevosten ruokinnan ihmisten puolesta. 

Jos emme viihtyisi niin hyvin nykyisessä tallissa muuttaisimme melko varmasti pihattotalliin. Onneksi Thor saa kuitenkin aktivoida itseään suurilla laitumilla 24 tuntia vuorokaudessa koko kesän. 

Lue lisää aiheesta täällä!

Jaana Pohjola: Ne 23 tuntia
Horses and People: A horse is a horse!

4 comments:

 1. Michanek asunee sellaisessa osassa maapalloa, jossa klippaus ja loimittamattomuus onnistuvat yhtälönä - meidän räntäsateinen Etelä-Suomemme ei minusta tarjoa tällaiseen mahdollisuutta :(

  ReplyDelete
 2. Oletko käynyt Laura Stall Granåsassa tai Råbyn tallilla? Aivan mahtavia hyvin toimivia paikkoja ilmastosta huolimatta.

  Mahdollisuuden puutteesta ei mielestäni ole kyse vaan enneminkin siitä miten ihminen itse sopeutuu ja mitä hän hakee omasta hevostelustaan.

  Omaan mieleen paras paikka Masille oli Gunssanin talli koska siellä Masi sai liikkua päivät pitkät laitumella vuoden ympäri ja nukkua yöt isossa karsinassa ulkotallissa. Tämän mahdollisti myös pieni talli. Jos samaan maapintaan olisi tullut kymmeniä hevosia lisää en usko että tila pelittäisi samalla ideologialla.

  Ja faktahan on se, että "tavallisia" ja "aktiivisia" talleja löytyy joka muotoon. Jos perustaisin tallin, siitä tulisi kyllä aktiivinen, mutta siellä olisi ihanat sisätilamahdollisuudet meille pikkupossuille:)

  ReplyDelete
 3. Ja kannattaa lukea Jaana Pohjolan jakama linkki tutkimukseen, The other 23 hours:

  http://www.equitationscience.co.uk/upload/Dec13_Proof_23hours_L.Ashton.pdf

  ReplyDelete
 4. Jos ihannetilannetta mietitään, hevosella olisi käytössään osin hiekkapohjainen, osin metsäinen pihattotarha, olkikuivitettu makuuhalli ja 2-4 laumakaveria. Näitä pihattoryhmiä voisi toki olla useita, mutta kovin suurissa laumoissa hevosten yksilöllinen hoito hankaloituu ja on vaikeampaa huolehtia että kaikki saavat levätä tarpeeksi. Henkilökemiat nääs. Suhteellisen vapaa ruoka, mikä ei välttämättä kaikilla hevosilla tarkoita jatkuvaa vapaata heinää, ja koko talvikauden ajan tarjolla lämmintä vettä. Samalla ihmisille olisi tarjolla tilavat ja valoisat tallitilat, jossa olisi runsaasti säilytystilaa varusteille, kuivatustilaa loimille ja hyvät hoitopaikat sekä pesukarsina. Hevosmäärästä riippuen muutama tai enemmän karsinoita odottelua varten ja sairastapauksille. Solarium hevosen nopeaa kuivatusta varten ja ihanteelliset kenttä, maastot ja maneesi estekalustoineen ja valmentajineen. Kukapa ei haluaisi tällaiselle tallille? No ne jotka eivät usko pihattoihin, mutta noin muuten...

  Harmi vaan kun tällaisesta ei olla valmiita maksamaan kuin ehkä satanen enemmän kuin tavallisesta tallipaikasta. Tälläisten tilojen rakentaminen ja ylläpito kun ei olisi halpaa.

  ReplyDelete