Saturday, April 14, 2012

Kumpi määrää tahdin?

Pääsimme jälleen Wacken ja Jennan kanssa jo kauan odotetulle Johannan tunnille eilen. Tunti oli erinomainen. Thor on ollut pari päivää rauhaton sekä ratsastaessa ja sisällä karsinassa. Sellainen käytös on epätyypillistä muuten niin rauhalliselle Thorille, mutta tunnin aikana löysimme kuitenkin jälleen yhteisen sävelen.

Aloitimme käynnissä ja keskityimme siihen, että hevoset olivat rentoja ja rauhallisia. Teimme myös paljon käynti-pysähdyksiä ja alussa pysähdykset tuntuivat aika haastavilta. Johanna ohjeisti minua miettimään hieman ylös- ja eteenpäin ja puristamaan polvilla ja reisillä pysähtyessä ja hengittämään ulos - rentoutuminen - ja sen jälkeen istua hieman ikäänkuin taaksepäin ja siitä liikkeelle. Thor ei oikein keskittynyt joten Johanna pyysi minua tekemään pysähdyksiä koko ajan, jotta minä määräisin tahdin eikä Thor. Hetken päästä jokin ikäänkuin loksahti paikalleen. Thor rentoutui, pysähtyi pienillä avuilla ja seisoi rauhassa paikoillaan. Myös liikkeellelähdöt olivat tasaiset ja sujuvat ja Johanna sanoi, että tämä harjoitus on meille kotiläksy ja aina jos tuntuu, että hevonen ei kuuntele istuntaa, niin voi palata käynti-pysähdys -harjoituksiin. (Olen aika lepsu, mutta olen iloinen kun valmentaja muistuttaa, että kannattaa olla tarkka siinä kuka määrää tahdin. Vaikka ratsastus on laajalti yhteistyötä, niin uskon kuitenkin, että hevonen on tyytyväisempi jos sillä on selkeät raamit ja etenkin tänään tuntui siltä, että kaikki helpottui niin paljon kun vain pyysin Thoria kuuntelemaan hieman enemmän.) 

Käynnistä jatkoimme ravi-käynti siirtymisiin ja ne sujuivat oikein hyvin. Sen jälkeen jatkoimme ravissa ja lyhensimme ja pidensimme ravia. Hevosten piti lyhentää ravia vain hetkeksi ja sen jälkeen taas pidentää ravia ja jossain vaiheessa Johanna pyysi hieman lisää ravia ja Thor liikkui todella upeasti  koko rungosta läpi.  

Lopussa laukkautimme hevosia molempiin suuntiin ikäänkuin kiitokseksi hyvästä työstä. Johanna pyysi minua miettimään ylävartaloa ylöspäin laukassa, jotta saisin hieman paremman keskivartalon tuen. 

Taidetaan olla Jennan kanssa aika samanlaisia herkkähipiöitä, sillä Jennalta pääsi itku kun löysivät hienon keskiravin yhdessä Wacken kanssa eikä multakaan itku kaukana ollut, sillä Thor tuntui erityisen hyvältä ratsastaa. 

Tänään olimme Ellan ja Thorin kanssa kentällä ja Ellan leikkiessä menimme yhtä puomia ja teimme siirtymisiä ja ratsastimme rentoa ravia ja laukkaa.

Lue myös: 
Kiiltävät suitset ja puhdas hevonen

2 comments:

 1. Moikka! Mulla on ollut jo pidemmän aikaa ongelma, että en osaa istua harjotusravissa oikein, ja laukannostoissa alan riehumaan aina siellä selässä, ja jalat ei pysy rentoina ja viilettää jossain ihan muualla kuin pitäisi. Mitä neuvoja osaisit antaa :) ?

  ReplyDelete
 2. Hei, vaikean pistit..... Tähän olisi niin helppo vastata lyhyesti, mutta se ei mielestäni riitä vastaukseksi. Yritän nyt kuitenkin kiteyttää tärkeimmät ajatukseni tähän aiheeseen liittyen:

  1. Harjoitusravia kannattaa ratsastaa vasta kun hevonen on tasapainossa, liikkuu rungostaan läpi ja selkä liikkuu kunnolla. Ennen sitä en istuisi ollenkaan alas harjoitusraviin ja jos istuisin, niin pelkästään joitain askeleita (liian usein näkee ratsukkoja, jotka liikkuvat yhdessä epätasapainossa, koska uskomme että harjoitusravia tulee ratsastaa). Ja jos luit Tug of War -kirja-arvostelun, niin hevosen tasapainottaminen vie usein vuosia ja jotta hevonen liikkuu rentona, täytyy sen selkälihakset olla kivuttomat ja rennot (valitettavan usein tämä ei kuitenkaan ole tilanne, vaan hevosen selkälihakset ovat jumissa ja harjoitusravissa on tuolloin melko mahdotonta istua).

  2. Ratsastajan tulisi olla mahdollisimman suora ja tasapainoinen ja keskivartalon hallinta on ehdottoman tärkeätä. Hallinta tulee kuitenkin syvistä lihaksista eikä se myöskään ole hyväksi olla liian timmissä kunnossa jolloin sitä jää helposti liian vahvaksi hevosen ympärille. Eli kyse on vahvuuden ja rentouden tasapainoilusta enkä usko, että ratsastaja voi löytää todella hyvää istuntaa harrastamatta muuta urheilua kuin ratsastusta. On selvää, että kaikki urheilu on hyvästä, mutta henkilökohtaisesti uskon, että sekä pilates ja jooga ovat todella hyviä urheilulajeja ratsastajille.

  3. MUISTA HENGITTÄÄ. Aika usein unohdamme hengittää ja hevonen jännittyy sen takia esim. laukannostoissa. Jos olet tottunut siihen, että laukannostot eivät suju, niin yritä ensi kerralla vaikka mumista jotain tai vedä henkeä oikein vatsaan asti pari kertaa ennen kuin nostat laukan (ja pidä mielessä keskivartalon hallinta). Happi kulkee ja hevonen rentoutuu, kun ratsastaja ei ole niin jännittynyt.

  4. Noin muuten, niin harjoitusravissa on tärkeätä rentouttaa reisilihakset ja ole tarkkana, että ei jää puristamaan polvilla. Liiku myös hevosen mukana, jotta et jää liikettä vastaan ja muista pitää rento ja myötäävä tuntuma. Myös siirtymisiä on hyvä tehdä (esim. ravi-käynti), jotta saat hevosen kuuntelemaan paremmin istuntaa eikä ravi tuolloin tunnu niin vaikealta.

  5. Kannattaa kokeilla juoksuttamista ennen kuin hyppää selkään edes kerran viikossa etenkin talvella, kun hevosen lihakset ovat kylmiä (tai käy maastossa kävelyllä ennen kuin menet kentälle tai maneesiin). Tuolloin hevonen saa liikkua ensin ilman ratsastajan painoa selässä ja lämpimien lihasten päällä on paljon helpompi istua mukavasti.

  6. Tarkista satula. Vaikka kuka sanoisi mitä, niin sopimaton satula on sekä hevoselle että ratsastajalle epämukavaa ja joskus pelkkä satula voi olla syy siihen, että hevonen tuntuu epämukavalta esim. ravissa.

  7. MAASTOON! Kannattaa käydä maastossa mahdollisimman paljon. Jos on itse epävarma maastossa, niin heitä joku nuori hurjastelija kyytiin. Hevosen fysiikalle on todella tärkeätä päästä laukkaamaan rentona maastossa ja kiipeileminen on mitä parasta liikuntaa. Se kehittää lihaksia ja mitä paremmat lihakset, sen helpompaa sinun on ratsastajana istua hevosen selässä.

  Tässä tuli hieman ajatuksia esittämääsi kysymykseen. En oikein kutsuisi näitä edes neuvoiksi, sillä on vaikeata neuvoa kun en ole nähnyt teitä. Kiitos kuitenkin mielenkiintoisesta kysymyksestä. On niin mahtavaa pohtia näitä asioita yhdessä ja toivottavasti tästä oli edes jotain apua. Olisi mukava kuulla miten teillä sujuu harjoitukset jatkossa.

  Loppujen lopuksi kaunis ja eleetön ratsastus on kiinni perusasioista. Ne kun vain niin usein unohtuvat:)

  ReplyDelete