Tuesday, April 25, 2017

Horse = No man, single forever, unmarried


I get this a lot:

"If you wouldn't spend so much time at the stables....."
"If you wouldn't put all your time into horses....."
"It will pass.... That weird thing you have for horses (no, it won't)"

"Look Kia, the next time you meet a new man and start a relationship you should really spend less time around horses and more time with the man."

I mean seriously????? Do you really think so?
The fact that I am single has nothing to do with horses and the fact that I love horses has nothing to do with the fact that I am single.

If owning a horse would be an applicable reason for a life destined without a man, then we might as well apply it to all factors of life.

"Look, when you meet a new man/woman you should really stop running marathons and go for the half ones." 

"Maybe you should feel less passionate about your job when you start dating."

Horses have always been a huge part of my life and they are the ones that have been there through thick and thin. They have seen me fall in love, they have watched me cry and they have heard me scream. They have seen me fall out of love and they have seen me rise and fall through so many situations in life. Without them I would not be me and without them the person who would meet me might get more time, but they would not get passion, enthusiasm and a heart filled with joy. They would get a surface that would adhere to how we think we should act and behave, but they would not touch the magic of my soul that horses are such a big part of.

Because after all there is nothing more beautiful than a person with a passion in life. And there is nothing that gives you as much as a life that involves a passion. Never give that up for anything or anyone else. Because after all, the only one who will be losing that battle is you.

Sunday, April 23, 2017

130 cm helposti


On se Thor aika lahjakas tapaus. Koska viime viikot ovat kuluneet Lapissa ja Lontossa työmatkalla päätin lauantai-iltana päästää Thorin vapaaksi kentällä (kuten videosta huomaa pieni irtojuoksutus teki oikein hyvää). Koska esteet oli juuri kannettu ulos irtohypytin Thoria samalla ja parhaimmillaan este oli 130 centin korkuinen. Eikä tuntunut missään. Thor voisi varmaan hypätä paikaltaan 130 cm esteen ilman mitään ongelmaa. Sen verran helppoa tuo pomppiminen on Thorille.


Eilen olimme Ulrikan ja Gulliverin kanssa Monikan tunnilla. Thor oli aika jäykän tuntuinen ja nyt huomaa miten pahassa kunnossa suu alkaa olemaan. Thorista tulee melko etupainoinen ja aukoo suuta. Jutin piti tulla ensi viikolla, mutta raspaus menee valitettavasti vapun jälkeiselle viikolle. Sinänsä onneksi tietää mistä kiikastaa eikä tarvitse miettiä sen koommin mistä oireet johtuvat. Tylsää vaan, kun huomaa, että hevosella on epämukava olo eikä heinäkään tunnu maistuvan yhtä hyvin kuin normaalisti.

 
Teimme Monikan tunnilla kunnolla hommia ja pidin kovasti harjoituksesta, jonka teimme sekä ravissa että laukassa. Pitkillä sivuilla piti ratsastaa loiva kiemura ja lyhyillä sivuilla voltit. Kulmat piti ratsastaa huolellisesti ja harjoitusten sisällä piti lyhentää ja pidentää askelta. Tuntui jotenkin helpolta ja kivalta harjoitukselta ja sain melko hyvän tuntuman Thoriin harjoituksen aikana. Thor on kuitenkin sen verran huonon tuntuinen suusta, että otamme nyt hieman rauhallisemmin ratsastuksen kanssa kunnes Juti tulee koska en voi edes kuvitella miten epämukavalta tuntuu jos on jotain ongelmia suun kanssa. Oli kuitenkin aivan ihanaa viettää aikaa Thorin seurassa. Kaipaan Thoria aina niin paljon kun ollaan muualla Ellan kanssa ja olen niin onnellinen, että pääsemme kohta muuttamaan maalle koko kesäksi.

Ulrika ja Gulliver
 
Lapissa hiihdimme paljon ja olen joogannut ja ratsastanut koko viikonlopun. Nyt tuntuu kyllä koko vartalossa, joten tänään vietämme rauhallisen illan kotona Ellan treenien jälkeen. Joskus arki-illat ovat vaan mitä harvinaisinta herkkua. Hyvää ruokaa, kiva leffa ja rakkaan tyttären seura.

Jäähallilla perjantaina.  

Perjantaina kävimme katsastamassa jäähallin vuoden 2017 Horse Showta ja Ladies Nightia suunnitellessa. Ihan uskomatonta minkä muodonmuutoksen halli kokee syksyn huippuhevostapahtumaa varten. On se vaan niin mukavaa saada olla osa tätä innostavaa ja mahtavaa porukkaa. Olen siitä niin kiitollinen. Upea tapahtuma on jälleen tulossa. Tulethan mukaan!

Thursday, April 13, 2017

Hyvää pääsiäistä!


Tänään saimme nauttia aivan super ihanasta Jannikan estetunnista. Thor oli oikein parhaimmillaan ja tunnin jälkeen kävimme vielä pitkällä kävelyllä yhdessä. 

Tallilta kiiruhdin kotiin koska olin sopinut Katri Syvärisen kanssa Henkisen hyvinvoinnin -valmennuksen. En tiennyt yhtään mitä odottaa. En edes tiennyt mitä valmennus maksaa enkä kuinka kauan se kestää. Tuntui vaan juuri oikealta hetkeltä tavata Katri ja olin ihan varma, että saisin Katrilta hieman apua omiin ajatuksiin ja elämäntilanteen selkeyttämiseen. Kun saavuimme Ellan kaveri kyydissä kotiin oli tunnelma heti turvallinen ja rauhallinen Katrin seurassa. Katrin valmennus oli yksi parhaimmista johon olen elämässäni osallistunut ja olotila oli sen jälkeen kevyt ja positiivinen. Oli mahtavaa huomata miten hyvinvoivan oloinen ja miten vahvaa energiaa Katri ympärilleen antaa. Hän on kyllä nainen jota ihailen ja upea esikuva siitä, että myös vaikeuksien kautta voi löytää oman elämän taian. Kiitos Katri!

Me suuntaamme Ellan kanssa huomenna Leville ja tiistai-aamusta jatkan matkaa Lontooseen työmatkalle. 

Ihanaa pääsiäistä rakkaat lukijat! 

Tuesday, April 11, 2017

Oletko sinä lempeä tai kovasilmäinen ratsastaja?

Kuva: Ulrika Lindqvist / Sveriges radio

Suurin osa teistä muistavat varmaan ratsastuspiireissä legendaksi nousseen Sally Swiftin kirjan Centered Riding. Jos ette muista kirjaa, niin varmaan melkein jokainen hevosten kanssa tekemisissä ollut henkilö on joko tutustunut Centered Ridingiin tai ainakin kuullut CR:stä.

Viime viikolla Mia Kainulainen jakoi mielenkiintoisen Ridpodden-podcastin, jossa haastatellaan Centered Riding -ohjaajaa Lotta Månsson-Söderströmiä.

Lotta puhuu haastattelussa rakennuspalikoista ja miten sana Centered ei vain tarkoita fyysistä keskittymistä vaan myös henkistä tasapainoa ja hyvinvointia.

Hän puhuu hengityksen tärkeydestä ja toteaa, että ratsastajan pidättäessä hengitystä hän viestii hevoselle vaaratilanteesta. Kun jotain tapahtuu tallissa, esim. lunta tippuu katolta, hevoset pysähtyvät, lopettavat syömisen ja hengitys salpaantuu hetkeksi. Kun 'vaaratilanne' on ohi, hevonen jatkaa taas syömistä iloisin mielin. Hän sanoo myös, että hengityksen tärkeydestä ei voi liikaa puhua. Ihminen tarvitsee happea ja meidän pitää koko ajan 'hapettaa' itseämme, jotta voimme hyvin. Hän jopa sanoo, että ihmisistä tulee ihan höpsöjä jos he eivät hengitä oikein: "Vi blir så tossiga om vi har begränsad andning. Syresätter vi inte blodet så väl som vi kan då orkar vi väldigt lite, vi får kortare stubin, blir otåliga och tappar den fysiska balansen." 

Månsson-Söderström kertoo myös, miten tärkeänä rakennuspalikkana hän pitää ratsastajan katsetta. Hän puhuu lempeästä versus kovasilmäisestä ratsastajasta (mjuka kontra hårda ögon) ja sanoo näin:

"Titta fokuserat på en liten punkt och håll fast ditt seende på punkten. Stirra riktigt djupt på den och bli kvar där. Notera sen om du nyper med tårna eller med rumpan? Kniper du nävarna? Får du rynkor i pannan? Andas du mer begränsat? Du kan göra en massa följdeffekter när du sitter till häst och då kanske du stirrar i mankammen eller i sanden. Du kan ju bli introvert i dina hårda ögon också. Du kan titta inåt och försvinna.
 
Sen efter att ha stirrat så vidgar man seendet. Det handlar inte om att man går ut till något slags La la Land. Det handlar endast om att låta synnerven slappna av. Ansiktets muskler brukar slappna av. Käken brukar följa efter. Plötsligt kan man andas och svälja på ett annat sätt."
 
Kokeilin harjoitusta. Tuijotin tarkkaan yhtä pistettä 'kovalla katseella' ja tuntui siltä, että olin vihaa täynnä, suu meni mutruun ja koko vartalo jäykistyi. Sen jälkeen päästin rennoksi silmät ja samalla huulet kääntyivät hymyyn ja koko vartalo rentoutui. Ihan uskomatonta. Olen lukenut kirjan ja käynyt monella Centered Riding -kurssilla. En kuitenkaan ole kunnolla ymmärtänyt katseen merkitystä aikaisemmin.
 
Kannattaa kokeilla ja harjoitella katseen kanssa kotona ja tallilla. Koin ainakin itse harjoituksen todella hyödylliseksi ja tästä lähtien yritän hengityksen lisäksi ainakin edes kerran tunnin alussa muistaa rentouttaa katseeni. Siitä on ihan varmaan hyötyä sekä minulle että hevoselleni.

Friday, April 7, 2017

Istuntavirheiden hahmottamisen vaikeus



Thor tuli meille vuonna 2011 ja oli todella vino rungosta. Olin myös itse todella vino rungosta eli olimme oikein täydellinen vino pari. Oikeastaan aloin vasta hahmottamaan omia kehittämiskohteita paremmin Thorin kautta ja lähdin työstämään toispuoleisuuttani toden teolla. Olen käynyt kraniosakraaliterapiassa, osteopaateilla, fysioterapiassa, akupunktiossa ja ties vaikka missä. Olen urheillut ja joogannut paljon. (Ekassa videossa istuntaa on jo korjattu.)



Kun Johanna piti meille ensimmäisiä tunteja muistan miten helposti valuin lyttyyn toisesta kyljestä ja oli todella haastavaa kääntyä oikealle. Vuosien varrella olen suoristunut selvästi ja olen viime aikoina ollut aika tyytyväinen omaan istuntaan. Sitten Jannika tulee paikalle pitämään koulutuntia ja toteaa, että onko sulla joku jumi selässä? Nå ihan varmaan on sen edellisen ilmakyydin jälkeen ja viime viikolla Thor lähti yhtäkkiä maneesissa täyttä laukkaa ja olin pari päivää sen jälkeen ihan kiinni SI-nivelestä, kun jokin niksahti selässä. Siitä Jannika sitten jatkoi, että ei tiedä kuinka paljon uskaltaa korjata minua jos siellä on jotain joka kinnaa vastaan, mutta en kuulemma aikaisemmin ole ollut näin vino ja hän pystyy parhaiten näyttämään ongelmakohdat videon kautta. Eli ei kun kuvaamaan ja ai että mikä järkytys. Olin tosiaan ihan lytyssä vasemmasta kyljestä ja oikeassa kierroksessa käännyin ylävartalon kanssa ihan muualle kuin menosuuntaan. Jannika sanoi myös, että Thor oli laukannut paremmin Tiinan kanssa maaanantaina eli epäili hieman vinomman oikean laukan johtuvan nyt vaan mun istunnasta. (Right Canter crooked seat -videossa näkee miten lantio, koko ylävartalo ja etenkin vasen lapa menevät liikkeen vastaiseen suuntaan.)



Alkutunnista kävelimme ja ravasimme keskihalkaisijaa pitkin ja sen jälkeen jatkoimme samaa harjoitusta laukassa. Kun olin katsonut videon sain ravata ja laukata oikealle niin, että mietin kylkiä pitkiksi ja koko ajan hieman vasenta olkapäätä eteenpäin. Mun piti myös miettiä lantiota liikkeen suuntaiseksi ja kääntää vartaloa navan kohdalta oikealle. Tätä tehdessä ymmärsin myös paremmin, kun Mette on sanonut siitä, että minun pitäisi tuoda hieman vasenta lonkkaa eteenpäin.


Kun olin hetken keskittynyt istuntaan Thorin laukka parani huomattavasti ja Thor vaikutti heti  tyytyväisemmältä. Sain sitten ratsastaa neliskulmaista uraa ja aina miettiä, että korjaan vinoudet siirtämällä lapoja takajalkojen eteen eikä korjaamalla takajalkoja etujalkojen taakse. Ratti ensin ja sitten moottori - ajatus, josta myös Johanna aina jaksaa muistuttaa.

Vasen kierros on meille paljon helpompi ja Jannika pyysi vasemmassa kierroksessa vaan keskittymään olemaan mahdollisimman paljon tekemättä mitään. Eli säilyttämään suoruus ja varomaan sitä, että ei taivu liikaa vasemmalle, kun vasen puoli on niin paljon joustavampi (hassua, että voi olla sekä jäykkä että joustava samaan aikaan).

Olin todella tyytyväinen Jannikan valmennukseen ja sain paljon irti tunnista. Hämmästyin vaan taas kerran miten vaikeaa on hahmottaa oman istunnan kehittämiskohteita ilman ulkopuolista apua. En todellakaan kokenyt olevani erityisen vino enkä olisi ikinä itse lähtenyt korjaamaan tätä niin selvää ongelmakohtaa.


Istuntaa korjatessa auttaa tietenkin kovasti, jos on hyvä valmentaja joka osaa hahmottaa kehittämiskohteet, mutta myös kuvaaminen on oiva tapa näyttää ratsastajalle missä ongelmat ovat. Sinänsä en ehkä olisi ilman Jannikan apua huomannut tätä vinoutta yhtä helposti vaan selvästi jonkun piti siitä ensin sanoa jotta pystyin sen jälkeen huomaamaan saman asian myös liikkuvassa kuvassa.

Thor on muuten ollut todella suoran ja hyvän tuntuinen. Thorin oma kengittäjä on nyt kengittänyt noin vuoden ja se näkyy ja tuntuu koko hevosessa. On sekin vaan hassua, että kavion asennon korjaaminen vie näin kauan. Onneksi meillä on ollut mahdollisuus saada ihanalta Just Dressage:n Matildalta Farrier Formula Double Strengthiä silloin kun kaviot olivat pahimmillaan sekä mahtavalta Chia de Gracia:n Mirvalta taas kavioiden kasvua tukevaa ja vahvistavaa Check my Hooves -rehusekoitusta.

Thor on myös ollut todella rento eikä ole kyttäillyt yhtään mitään kentällä. Myös tiellä ja pellolla voi kävellä pitkin ohjin, joka on ollut aivan ihanaa. Kun Thor on mieleltään rento on se myös paljon rennompi rungostaan.

Ihanaa viikonloppua kaikille mahtaville lukijoille! Jos saan tästä flunssaa paranneltua yritän sunnuntaina ehtiä käymään Tampereen messuilla. Nähdään toivottavasti siellä!

Sunday, April 2, 2017

Miksi sinun kannattaa ratsastajana venytellä kylkiä?


Rakastan urheilemista aamuisin. Aika usein teen joogaharjoituksen herättyäni ennen aamiaista ja talvella etenkin pitkät ja restoratiiviset asanat Yogaglo:n säestyksellä ovat tuntuneet todella mukavilta ja rentouttavilta.

Yhtenä aamuna eteeni tuli uusi kylkivenytys ja pohdin heti, että tämä on venytys jonka haluan yhdistää ratsastajille suunnattuun joogaan. En ollut täysin varma miksi, mutta samana iltana kouluratsastaja Heidi Haila tuli kylään ja hän oli juuri käynyt istuntakurssilla suloisen suomenpienhevosori A.T. Unikuvan kanssa. Istuntakurssilla oltiin keskitytty nimenomaan kylkiin ja keskusteltu siitä miten tärkeää on, että kyljissä on vahva kannatus ratsastaessa. Heidi kertoi, että kylkeä kannattaessa lantio ei pääse vinoon. Eli sen sijaan, että hän korjaisi vinoa lantiota krojaamalla lantiota, hän korjaa sitä nykyään suoristamalla jompaa kumpaa kylkeä. Istuntatunnilla oltiin myös neuvottu pidentämään kylkiä ja samalla pidentämään jalat alaspäin jalkojen ulkosyrjästä. Eli samalla kun pidennetään vartalon ulkosyrjää ylhäältä käsin pidennetään sitä myös alhaalta käsin. Esimerkiksi väistöissä piti ajatella, että jalan käyttö alkaa jalan ulkosyrjästä eikä jalan sisäpuolelta kuten helposti ajatellaan. Kun puristaa sisäreidellä ulkosyrjän sijaan, lonkankoukistaja lyhenee ja polvi nousee.

Valmentaja oli myös pyytänyt miettimään lonkkaluun ja alimman kylkiluun väliä pidemmäksi ja kasvattamaan sitä. Hän oli myös muistuttanut, että kylkiä ei kannatella selkälihaksilla vaan vatsalihaksilla. Eli kylkiä aktivoimalla aktivoit myös vatsalihakset.

Joogan kautta pääset hyvin käsiksi kylkilihaksiin ja tässä esimerkki oivasta harjoituksesta, joka auttaa venyttämään kylkiä. Joogan kautta herää myös vahvempi kehotietoisuus ja opit tunnistamaan paremmin mitä osia kehosta sinun tulisi aktivoida ratsastaessa. Jooga on myös oiva työkalu sisäisten lihasten löytämiseen sekä mielen rentouttamiseen ja tasapainottamiseen.

Yogi Giselle Mari:n kuvassa näkyvän kylkivenytyksen toteutat näin:

Start on all fours and inhale a neutral spine. Tuck the left toes under and take the left leg straight back behind you and stamp the ball of your foot right down on the floor. Inch forward a little bit and press down and forward with your hands and back with your left heel (trying to get the heel to touch the floor feeling the stretch in the calf). Take left leg over at a diagonal to the right keeping the big tor and pinky toe connected (stamp your foot down on the floor). Walk your arms over to the right and stretch out the left arm as far out as you can go. The right elbow can bend a little bit (you can take it all the way to the floor). Lower your head so the left ear lines up with your left bicep. And Voila! An amazing stretch for the side of the body. 

 
Ps. Ridingfysion fysioterapeutti Saara Uusitalo on kirjoituksessa mainittu valmentaja. En ole itse käynyt Saaran tunneilla, mutta Heidi suosittelee lämpimästi. Myös Heidi Haila pitää todella hyviä valmennuksia. Heidin yhteystiedot saat minulta.