Olen tutustunut klassiseen ratsastukseen Mari Faria di Carvalhon kanssa ja pääsin ilokseni mukaan hevosenhakureissuun Portugaliin pari vuotta sitten. Olen aina pitänyt kevyestä ratsastustyylistä ja olen kokenut, että Mari on pystynyt auttamaan minua todella paljon sen hakemisessa.
Kun kuulin, että Miguel da Fonseca oli tulossa Suomeen valmentamaan Working Equitationia innostuin ideasta heti. Sain myös Thorin tarhakaverin Romeon houkuteltua mukaan ja sovimme yhteisestä valmennuksesta portugaliguru Tiina Tanskan avulla.
Halusin tutustua Working Equitationiin ensisijaisesti sen takia, että haluan kokeilla aina uusia kivoja juttuja ja olin melko varma, että laji on Thorille mieluinen. Thorilla on lyhyt ja laadukas laukka, jonka saa helposti lyhennettyä ja Thorin on helppo kääntyä nopeasti (kuten tuli myös edellisellä estetunnilla huomattua hiekkaa syödessä).
Working Equitation on syntynyt karjanjahtaustarpeesta ja on sitten viety muualle pikkuhiljaa. Sen enempää historiaa tai muuta en selvittänyt, mutta onneksi Katja Ståhl on kirjoittanut Working Equitationista kattavamman kuvaksen.
Aloitimme veryttelemällä hevoset. Veryttelystä lähdimme suoraan suorittamaan tehtäviä.
1. Kahdeksikon ratsastaminen
Ehdoton lempitehtäväni oli ensimmäinen tehtävä, jossa ratsastettiin kahdeksikkoa puomin ympäri. Ajatus oli tehdä samankokoiset ympyrät laukassa molempien puomien ympäri, suoristaa hevonen keskellä ja vaihtaa käynnin tai laukanvaihdon kautta suuntaa. Harjoitella voi tietenkin myös ihan vain käynnissä tai ravissa, mutta tärkeintä on, että hevonen kääntyy ulkoapujen avulla ja suoristuu kunnolla puomien välissä ennen kuin suuntaa vaihdetaan. Tässä tehtävässä on todella tärkeätä, että hevonen on herkkä ja pystyy hyvin kantamaan itseään laukassa.
Tämä tehtävä oli todella hauska ja pidin siitä erityisen paljon koska Thorin on helppo kääntää nopeasti eikä pienemmät ympyrät tuota meille suurempia ongelmia.
2. Portin (liinan) avaus
Porttia (liinaa) piti lähestyä suoralla hevosella käynnissä tai ravissa, pysähtyä sen eteen ja sitten sujakasti avata portti toiselta puolelta, kulkea sen läpi ja peruuttaa hevonen niin, että portin sai jälleen suljettua. Hevosen piti sodottaa, kun ratsastaja sulki portin ja seisoa hetki paikoillaan rauhallisena ilman kiirettä mihinkään. Kaikissa harjoituksissa painotettiin muutenkin paljon kiireettömyyttä ja sitä, että ei missään vaiheessa kiirehditä tai hosuta.
Tässä harjoituksessa portin avaaminen sujui hyvin, mutta peruuttaminen ja paikallaan seisominen oli hieman haastavampaa. Parin harjoittelukerran jälkeen se sujui kuitenkin hyvin ja Thor oli jo ihan kotonaan portinavaajan jatkeena.
3. Pujottelu tötsien ympäri
Tässä tehtävässä ravasimme tötsien ympäri. Tehtävä oli todella helppo ja oli tehtävistä sellainen, jota voi hyvin harjoitella kotona, mutta josta en saanut mitään uutta elämystä tai oppimistunnetta omaan ratsastukseen.
4. Ravi-laukka-ravi -siirtymiset kiemurauralla
Ravi-laukka-ravi siirtymiset nopeaan tahtiin kiemurauralla olivat jälleen hauska tehtävä. Siinä nopeat kiemurat eivät tuottaneet ongelmia, mutta siirtymisissä oli välillä hieman haasteita. Kun Thor ei tahtonut kuunnella sain jatkaa ravia hieman pidempään ja nostaa laukan vasta, kun Thor kuunteli ja oli rauhoittunut hyvään ravin tahtiin. Jälleen painottaen kunnollisia siirtymisiä ilman turhaa
hosumista.
5. Bambutikun kuljettaminen
Huomasin heti bambutikun saavuttuamme maneesiin ja totesin nauraen, että tuosta tehtävästä ei sitten tule mitään. Thor pelkää raippoja kuollakseen ja jo pelkkä raippa kädessä saa Thorin hengittämään pinnallisemmin.
Nå, kas kummaa. Thorilla nyt oli ylipäänsä maailman rennoin ja herrasmiesmäisin päivä, mutta kun tuo iso tikku tuli viereemme ja Thor ei hetkauttanut luomeakaan ihmettelin kyllä hieman. Ei kun tikku käteen ja menoksi. Ajatuksena oli hakea tikku yhdestä kohtaa, ottaa tikulla rengas toisesta paikasta ja kuljettaa rengas piste a:sta piste ö:hön. Ainoa hieman stressaava elementti hevoselle saattaa olla, kun rengas tulee tikun päälle ja siitä kuuluu sellainen liukuva ääni. Muuten tehtävä oli aivan ihana ja oli melkein sellainen olo, että nyt ollaan siellä karjan keskellä hengailemassa tikkujen kanssa preerialla.
6. Ratsastaminen puomien väliin ja pysähdys
Yksi tehtävistä oli ratsastaa hevonen jälleen suorana puomien väliin ravissa, siirtää hevonen käyntiin ensimmäisten puomien kohdalla ja pysäyttää seuraavien puomien kohdalla. Pysähdyksestä ei jatketa eteenpäin vaan hevonen perutetaan suorana pois puomien välistä.
Tehtävän voi myös tehdä laukassa, niin että hevonen tuodaan laukassa sisälle ja pysäytetään jälkimmäisten puomien kohdalle ja sen jälkeen peruutetaan ulos.
Tehtävä sujui muuten melko sutjakkaasti, mutta siirtymisissä on vielä niin paljon paranneltavaa ja niin myös peruutuksissa. Thor peruutti koko ajan takaosaa oikealle ja Miguel ja Tiina pyysivät minua katsomaan oikean olkapään yli, jotta sain sen avulla korjattua takaosaa hieman vasemmalle.
7. Puomin yli ravaaminen sivusuunnassa
Tämä oli ainoa tehtävä joka ei onnistunut meiltä kuten kuvasta ehkä huomaa. Thor ei vaan mitenkään voinut ymmärtää, että puomien piti jäädä jalkojen väliin kun puomeja normaalisti aina ylitetään. Sen sijaan, että aloimme pakottaa hevosta tehtävästä läpi Miguel painotti jälleen rauhallisuutta ja pyysi minua vain väistämään Thoria puomin edessä ja väistämään pari viimeistä askelta niin, että puomi jää Thorin jalkojen väliin.
8. Laukasta pysähdys pöydän viereen ja kannun nostaminen ilmaan
Tätä tehtävää ei ehditty edes suorittamaan, kun Thor yhtäkkiä hyppäsi metrin ilmaan. Thor ei selvästi ollut huomannut pelottavaa kannua, joten kesti noin sekunnin, että Thor ymmärsi kannun vaarattomuuden ja pääsimme jälleen ratsastamaan ensin alun kahdeksikkoa, suoristus, pöydän ja kannun viereen pysähdys ja kannun nostaminen ilmaan voitonmerkkinä.
Ok, nää kaikki muut jutut, mut tää kannu..... |
Nå niin, se on ihan cool. Ei hätää..... |
Working Equitationia suosittelen kaikille kokeiltavaksi. Todella hauska laji, joka sekä suoristaa ja notkistaa hevosta. Harjoitukset tekevät myös ratsastajasta herkemmän ja opettavat selkeiden apujen löytämisessä. Aina välillä Miguel sanoi, että lyhennät vaan näin ja teet vaan näin ja en voinut muuta kuin todeta, että vaikka Miguelin mielestä homma on juuri noin helppoa ei se todellakaan ole sitä meille muille. Ai että, jos saisi tämän elämän aikana edes nanosekunnin siitä tunteesta löydettyä mitä Miguel luultavimmin omassa vartalossaan ratsastaessaan tuntee.:)
Mä vaan niin RAKASTAN tätä hevosta. Olen niin kiitollinen! |
Ihana Miguel da Fonseca ja Tiina Tanska. |
Tässä vielä mielenkiintoisia artikkeleita luettavaksi:
Emphasizing activity and collection
The Basics of Dressage by Christian Thiess
Create a Brave Horse
What do you mean by soft feel?
Functional Anatomy of the Horse - The Back, Dr. Gerd Heuschmann
Read Before Riding: Horses Have Consciousness, National Geographic
No comments:
Post a Comment