Saturday, April 13, 2013

Istu omien polvien takana

Tällainen fiilis oli tänään Iian tunnin jälkeen:

"The feeling when you walk with your horse in the rain, go for your lesson and realize that two years of hard work, correcting the problems in the mouth, finding a good ferrier and an insanely expensive saddle later, the beginning of a dance is there. Just a small waltz, but the beginning. Moments that you live for."

Aamulla satoi kaatamalla kun ajoin tallille, nappasin hermostuneen Thorin (hän sai odottaa puoli tuntia yksin sisällä kun kaikki kaverit pääsivät ulos) ja suuntasimme maneesiin. Vuorossa oli taas pitkästä aikaa Iia Wennerstrandin valmennus ja vaikka oli varhainen aamu oli niin kivaa päästä tunnille. Ja mikä tapa aloittaa aamu:)

Tänään harjoittelimme koordinointia ja sitä, että meillä on ulkolavan kontrolli ja ulkoavut läpi. Teimme uralla pohkeenväistöä pari askelta sisäänpäin ja taas takaisin uralle. Harjoituksen ajatuksena ei ollut vain väistää vaan ennemminkin katsoa, että hevonen on suora rungosta ja pysyy suorana koko harjoituksen ajan. Käynnin jälkeen teimme samaa harjoitusta ravissa ja vaikka ravi oli haastavampi saimme joitain hyviä pätkiä. Thor tuntui kaiken kaikkiaan melko suoralta ja hyvältä. Thor oli myös tasaisempi kuin aikaisemmin suoria uria ratsastaessa. Thorin kanssa on paljon helpompaa tehdä harjoituksia ympyröillä ja hakea apua volteista. Mutta heti kun kyseessä on suorat urat, tahti kiihtyy ja oma istunta herpaantuu. Iia painottikin monta kertaa, että minun pitäisi istua paremmin satulaan ja miettiä, että istun omien polvien takana. Jään helposti hieman etukenoon ja seisomaan jalustimille. Voisinpa sanoa, että se johtuu huippu-urastani esteratsastajana, mutta niinhän ei asia ole. Jotkut vanhat tavat kun vain kuolevat hitaasti.

Jatkoimme sitten harjoitusta laukassa, niin että väistätimme hevosta (tarkoitus oli väistää ravissa, mutta teimme harjoituksen käynnissä) esim. vasemmassa kierroksessa pari askelta vasemmalle, suoristus ja vasemman laukan nosto. Tässä piti olla tarkkana, että ulkoavut ovat läpi eikä ulkolapa työnny oikealle. Kun avut menivät läpi, laukat nousivat todella nätisti ja tunsin oikein miten lavat tulivat ylös ja paino tuntui työntyvän taakse. Sen jälkeen laukattiin kierros keskiympyrällä, siirtyminen raviin ja jälleen lyhyellä sivulla väistö ja laukannosto. Thor nosti aina oikean laukan oikeassa kierroksessa ja siirtymiset raviin olivat pehmeät. Ylpein olin siitä, että Thor lyhensi ravia pelkästään istunnan ja ajauksen avulla ja yhteistyö oli kevyttä ja melko tasaista. Iia sanoikin, että "kyllä sinä Kia osaat, sun pitää vain hieman kasata itsesi." 

Pidin tunnin Lisille ja Outille eilen Tampajalla ja tapasin Sannan, joka hieroi Thoria aikaisemmin. Kerroin Thorin hammasongelmista ja hän kertoi, että tutun hevosta raspataan kolmen kuukauden välein, muuten hevonen jäykistyy. Totesimme, että purentavika on hevosella todella iso ongelma, mutta kun tietää vaivojen syyn täytyy vain huomioida säännöllinen hoitoväli. Sanna muistutti myös, että Thor oli ihan järkyttävän vino vielä vuosi sitten, joten sovimme, että Sanna tulee toukokuussa katsomaan Thoria Inkooseen. Todella mielenkiintoista kuulla mihin suuntaan Thor on Sannan mielestä kehittynyt.

Tänään oli tarkoitus pitää tunti Marillalle ja Karoliinalle, mutta maneesissa jatkui tunnit joten kävimme vain kentällä kävelemässä ja ravaamassa lyhyitä pätkiä. Olin myös ajatellut maastoilla rakkaan Masimme kanssa, mutta kolea sää ei vain mitenkään houkutellut. Onneksi Tiina on menossa huomenna käymään tallilla.

Eilen kävimme Thorin kanssa tutustumassa isoon tiehen ja kävimme läheisellä kentällä. Thor oli todella täpinöissään, mutta pysyi kuitenkin kontrollissa. Kentällä sain hieman juoksutettua Thorin ja naureskelin, kun Thor tuijotti joka suuntaan ja oli ihan varma, että kohta joku tulee ja syö meidät. Onneksi osaan yleisimmin pysyä itse rauhallisena ja pikku hiljaa Thor tuntuu tottuvan asioihin. Uskon kuitenkin, että on tärkeätä venyttää rajoja aina vain pidemmälle, jotta Thorista tulisi mahdollisimman maastovarma. Kun kävelimme kotiinpäin Thor huokaisi syvään, rentoutui ja tuntui jopa hieman väsyneeltä. Onhan se iso asia käydä jo hieman pidemmällä.

No comments:

Post a Comment