Sunday, November 30, 2014

Neuloista kiropraktikkaan


Ihana kiropraktikko Linda Telford-Jones kävi tänään hoitamassa Thoria. Olin todella vaikuttunut Lindan ammattitaidosta ja mielestäni hän sai todella hyvin Thorin ongelmakohtia avattua. Kerron lisää tapaamisesta, kun olen hieman rauhoittunut innostuksestani ja ehtinyt sulatella kaikkea uutta tietoa.

Thursday, November 27, 2014

Kun joulu on ovella

Hippola avaa joulukalenterinsa ja uusi Hippola avaa 25.12. ovensa. Hippolan joulukalenteri on hiljaa hiipinyt sivustolle upeiden palkintojen kera ja jouluaattoon asti Hippola arpoo päivittäin yhteistyökumppaneiden sponsoroiman tuotteen tai palvelun: pääpalkintona 24:nen luukun takana pilkottaa Karolina Liuksialan ja Nipsu Porthan-Brodellin yksityisvalmennukset!

Muut päiväkohtaiset palkinnot julkistetaan puoliltaöin Hippolan etusivulla. Joulukalenterin arvonta suoritetaan päivittäin kello 20 ja siihen osallistuvat kaikki Hippolaan rekisteröityneet käyttäjät.

Uudistuneen Hippolan kautta on mahdollista lukea Hippolaan bloginsa lisänneiden käyttäjien blogeja. Voit lisätä oman hevosharrastusta käsittelevän Blogger-blogisi Hippolaan rekisteröitymällä sivun yläpalkissa olevan linkin kautta. Joulukalenterin sulkeuduttua Hippolaan päivittyvät kaikkien rekisteröityneiden blogien uusimmat postaukset. Hippola-käyttäjät voivat äänestää postauksia joko peukuttamalla niitä ylös- tai alaspäin. Eniten suosiota ja keskustelua aikaan saaneet blogit nousevat automaattisesti Hippolan etusivulle.

Wednesday, November 26, 2014

Huippu Juppe ja akupunktioneulat

Mainitsin Peruutuksia peruutuksien perään -kirjoituksessa, että Thor on ravistellut päätä hieman hassusti. Ei siinä, että Thorillahan on alusta asti ollut paha purentavikaongelma, mutta jotenkin muiden asioiden hieman korjaannuttua tuntui ratsastaessa selkeämmin miten epämukavuus tuli niskan alueelta.

Akupunktio Juppe oli eilen tallilla hoitamassa hevosia. Juppe on hoitanut Masia vuosia ja Teselloa ja Thoria pari kertaa. Pyysin Juppea kokeilemaan mikäli hän tuntee jotain kireyksiä niskan alueella ja voisiko sille tehdä jotain. Juppe tunnusteli hetken ja pyysi sitten minua kokeilemaan Thoria edestäpäin korvien takaa. Thor ei selvästi halunnut kääntää niskaa oikealle yhtä hyvin kuin vasemmalle ja vasen puoli oli paljon isompi kuin oikea puoli. Eli todella selkeä epäsymmetria. Johon Juppe totesi, että ehkä perimmäinen ongelma ei olekaan purentavika vaan ennemminkin vika voisi löytyä kaularangasta ja kyseinen vika aiheuttaa myös vinoudet purennassa.

Joka tapauksessa Juppe hoiti sitten Thoria hetken ja puoliero oli hoidon jälkeen hieman pienempi. Juttelimme myös siitä, että vasemman puolen lapa kipeytyy helpommin ja Juppe meinasi, että nämä asiat linkittyvät varmaan yksi yhteen.

On jotenkin hassua miten oppii tunteman oman hevosen ja sen vaivat. Olen niin iloinen, että pystyn jo melko hyvin lukemaan Thoria ja osaan neuvoa missä ongelma saattaa piileä. Koska meillä ei vielä ole käynyt kiropraktikkoa olen nyt pyytänyt ihanaa, englannista valmistautunutta eläinkiropraktikko Linda Telfordia käymään tallilla sunnuntaina. Toivoisin kiropraktikon näkemystä asiaan ja jos ongelma tosiaan sijaitsee jossain syvemmällä kenties saisimme jotain niksautettua auki. En melkein malta odottaa sunnuntaihin asti.

Maanantaina Thor juoksutettiin ja eilen oli oikein rankka koulutunti. Paljon siirtymisiä, sulkutaivutusta suoralla uralla, salmiakkia pitkin ratsastamista taivuttaen aina eri suuntiin ja voltti jokaisella linjalla. Olin karvasatulalla tunnilla, joten sain taas istua oikein toden teolla ja olimme molemmat oikein tyytyväisiä ja hikisiä tunnin loputtua.

Tänään oli sitten vuorossa estetunti ja oli niin super super hauskaa taas. Odotan jotenkin joka viikkoista pomppimista niin paljon ja tänään pääsimme jo hyppimään vähän enemmän. Aloitimme tunnin innari pujottelulla. Eli ravissa innari pujotellen, niin että tulee nopeat käännökset ja hevosen tulee taipua rungosta oikein kunnolla. Sen jälkeen laukkaa 5 kierrosta kevyessä istunnassa molempiin suuntiin hakien hyvää, rytmikästä laukkaa. Teimme sitten erinäisiä harjoituksia ja hyppäsimme lopuksi kaikki esteet joitain kertoja. Thor tuli todella kevyesti ja rytmikkäästi esteille ja vaihtoi laukan helposti. Istun itse hieman liikaa etukenossa, mutta muuten olin todella tyytyväinen tämän päivän tuntiin. Ja täytyy sanoa, että Thor tuntui paremmalta myös edestä eli selvästi Jupen neulat olivat jälleen kerran tehneet ihmeitä.



Lue lisää: 
Johan Nymanin aka Jupen yhteystiedot: Akupunktioklinikka
Akupunktiopäivä (Juppe hoitaa Thoria ensimmäisen kerran)

Lue myös: 
The Horse: Acupuncturing Away the Lazy
Dr. Allen Schoen - Holistic Integrative Veterinary Healthcare

Monday, November 24, 2014

Liian pitkä ponityttö

Kuva: Pikkis, Kun omaa ei  ole

En tiedä oletteko huomanneet, miten kuola valuu aina kun luen Heidi Pätsin juttuja Risto-ponista. Nyt ystäväni Heidi, joka on myös vuosien varrella auttanut Tesellon ja Thorin kanssa, on aloittanut yhteistyön piensuomenori A.T Unikuvan kanssa.


Heidi on pyytänyt käymään lukuisia kertoja, mutta kun näin eiliset pomppimiset videolta (katso FB-sivut) totesin, että en voi mennä. En kerta kaikkiaan pysty katsomaan noin söpöä kaveria ilman että hyppään selkään ja jotenkin minusta tuntuu, että omat jalat ovat melkein Unskin jalkojen pituiset. Ei siinä, että kyllä se varmaan jaksaisi mua kantaa, mutta eihän se nyt ihan reilua hevoselle olisi.

Jään siis ihailemaan ja haaveilemaan kaukaa ja ajelen Järvenpäälle sitten, kun riskinä ei ole että pakenen paikalta poni kainalossa.

Heidistä ja Unskista voi lukea lisää Erikan Kun omaa ei ole -blogista ja ratsukon harjoituksia voi seurata Unskin omilta koti- ja Facebook -sivuilta.

Sunday, November 23, 2014

Peruutuksia peruutuksien perään

Ihana Eculiini!


Juttelin pitkään Strada Saddles -perustajan, kouluratsastaja ja satulasappi Davidin kanssa Englantiin. Tarkoituksena oli jutella satuloista, mutta päädyimme juttelemaan ihan kaikesta maan ja taivaan välillä. Koska Thor on taas menettänyt hieman enemmän lihaksia vasemmalta kuin oikealta puolelta juttelimme ylipäänsä hevosten vinoudesta ja miten myös hevoset ovat toispuoleisia. Kiinnostavaa oli kuulla, että melkein kaikilla hevosilla on kuulemma oikea takajalka heikompi kuin vasen aina alussa.

Juttelimme Ecasta ja Thorista ja hän kertoi miten puoliverisillä on helpompi liikkua eteen ja olla hieman etupainoisia, kun taas lusitanoilla on helpompi viedä painoa takapuolelle. Hän sanoi myös, että hän oli jutellut ihailemani Gerd Heuschmanin kanssa ja Gerd oli kertonut miten hän on seurannut portugalilaisia ratsuttajia ja oli todennut, että ratsastajat käyttävät paljon peruutuksia ratsastuksessa.

Davidin innoittamana lähdin sitten tekemään peruutuksia tänään. Thor parka ihmetteli mikä muhun meni kun niin topakkana heitin karvasatulan selkään ja lähdimme maneesiin peruttelemaan. Peruutus, käynti, peruutus, ravi, peruutus, laukka ja sitten enimmäkseen vain peruutus, laukka, vastalaukka, takaisin käyntiin, pysähdys, peruutus ja taas laukkaa. Ja voi kuulkaas se toimi. Se toimi niin hyvin, että en melkein malttanut lopettaa ratsastamista. Laukka oli niin hyvän tuntuista ja Thor todella kevyt loppua kohden. Koko runko tuntui suoristuvan karvasatulan alla ja Thor pääsi liikkumaan lavoista todella hyvin. Jossain vaiheessa kuitenkin oma kunto loppui, joten veimme Cinyan kanssa hepat kävelykoneeseen sen aikaa kun puuhastelimme tallissa. Thor pääsi sitten vielä illaksi ulos Nomin kanssa, joten todella onnistunut päivä kaikin puolin.

Eilen puuhastelin Thorin ja Ecan kanssa. Thor oli juoksutettu jo aamupäivällä, joten juoksutin Ecan Monty Roberts -riimussa (Dually Halter) ja sen jälkeen lähdin kävelylle maasta käsin Thorin kanssa. Olin jo hoitanut omat kuntoiluni joogan muodossa perjantaina ja lauantaina, joten oli todella kivaa vain nauttia tallilla molempien herrojen kanssa.

Thor on viime aikoina hieman heilutellut päätä jokaisella ratsastuskerralla sivulta toiselle. Aivan pieni ravistus, mutta kertoo selkeästi jostain epämukavuudesta niskan alueella. Tein sitten joitain kraniosakraaliotteita Thorille lauantaina ja rakas hevoseni meinasi juosta kaltereiden läpi, kun sen verran paljon epämukavuutta siellä tuntuu olevan. Juttelin sitten kraniosakraaliterapeutin kanssa tallilla tänään ja hän sanoi, että hän uskoo, että myös hevoset kärsivät päänsärystä. Mielenkiintoista oli myös, että terapeutin omalla hevosella on myös aaltopurenta ja hän on kokenut hyvin samankaltaisia vaivoja hevosensa kanssa. Sovimme nyt, että otamme kraniosakraalisession lähiaikoina, jossa hän hoitaa sekä minut että Thorin.

Sain myös tänään hyvän vinkin tallilla. Vierustoverimme käyttää herkkäsuisella hevosellaan Micklem -suitsia. Onko kenelläkään kokemusta näistä suitsista ja jos on, niin ovatko toimineet hyvin?


Lue myös:
Ryhtiä rankaan (ratsastusta karvasatulalla Kattholma 092016)

Thursday, November 20, 2014

Älä eristä hevosta


Avuttomaksi opetettu kirjoitus kiteyttää mielestäni täydellisesti uskomattoman tärkeän asian. Ja nuo kuvat: kyllä kuvat välillä kertovat enemmän kuin tuhat sanaa?

Jotenkin tänään tuntui extra tärkeältä ja ihanalta saada Tiinalta tämä kuva Thorista ja Nomista. Toisen hevosen seuran puutetta kun ei korvaa mikään muu: ei vuohi, ei koira ja ei ainakaan ihminen. Omat hevoseni nyt ovat kaivanneet muiden hevosten seuraa aina, jopa niin paljon että Masi ei esimerkiksi liikkunut mihinkään, kun oli hetken yksin laitumella. Thor nyt on aika tyytyväinen, niin kauan kun saa olla laitumella ja ruohon parissa, mutta kyllä toisen/toisten hevosten seura rauhoittaa ja rentouttaa Thoria silminnähden. 

Kun hevosten elinolosuhteet eivät kohtaa lajille tyypillisellä tavalla masentuvat jotkut hevoset, osa hevosista"kääriytyvät itseensä", jotkut hevoset käyttäytyvät kiukkuisesti tai aggressiivisesti ja osalla hevosista esiintyy stereotyyppistä käyttäytymistä, kuten esimerkiksi kutominen. Olen elänyt kutoavan hevosen vierellä vuoden verran Australiassa ja voin kertoa, että se oli kamalaa. Hevonen oli yksi ratsastuskoulumme hevosista ja heilutti päätä puolelta toiselle, puolelta toiselle aina kun ruokaa ei ollut tarjolla, 24 h vuorokaudessa. 

Tässä kuitenkin näin loppuun vielä aivan ihana Harry & Snowman -traileri. Traileri kosketti ainakin minua kovasti ja toivon, että saisimme dokumentin nähtäväksi tulevaisuudessa. 

Tuesday, November 18, 2014

Tavoitteellista valmentautumista

Sain tämän kuvan Minnalta estevalmennuksen päätyttyä. Mielestäni aika kuvaava.

Peuramaan muuton yhteydessä toivoin tavoitteellisempaa ja säännöllisempää rytmiä treenaamiseen talvea kohden. Olemme kyllä treenanneet pitkäjänteisesti koko ajan, mutta olen kaivannut valmentajaa vahvemmin läsnä arjen pyöritykseen. Olen melko treenihullu ja haluan oppia koko ajan lisää ja kehittyä ratsastajana, joten Minnan valmennusmenetelmä Peuramaalla on mahdollistanut meille todella toimivan yhteistyön. Vaikka olen tällainen Sporttiratsastaja eikä kilpaileminen ole ensisijainen tavoite eikä ehkä viimeisinkään jakaa Minna arvokasta aikaansa ja oppejaan kanssamme. 

Thor halusi mukaan kuvaan.

Peuramaalla meidän viikko-ohjelma on näyttänyt suurinpiirtein tältä.

Thor on tarhassa Nomi-ponin kanssa jo seitsemältä aamusta.
Ma-pe Thor on tunnin verran kävelykoneessa aamu,- tai iltapäivällä riippuen päivän muusta ohjelmasta.

Ma - Rennompi päivä: Thor juoksutetaan.
Ti - Kia koulutunti
Ke - Kia estetunti
To - Thor juoksutetaan tai Minna ratsastaa
Pe - Thor juoksutetaan, Kian tunti tai Minna ratsastaa
La - Maastoilua, Monikan tunti tai jonkun ulkopuolisen henkilön valmennus.
Su - Juoksutusta, maastoilua joko selästä tai maasta käsin

Olen myös saanut apua Tiinalta ja Sallalta ja aina välillä Thor on sekä juoksutettu että ratsastettu mikäli agendalla on esimerkiksi vain kävelymaasto illalla.

Viikot vaihtelevat melko paljon riippuen Ellan harrastuksista ja menoista. Käyn kuitenkin valmennuksissa 2-3 kertaa viikossa, joko niin, että meillä on yksi kouluvalmennus ja yksi estevalmennus tai yksi puomiharjoituksiin keskittyvä valmennus ja toinen estevalmennus.

Viikonloppuisin ollaan maastoiltu paljon ja kuten jo kirjoitin, niin pääsin myös mukaan kenttäratsastuksen olympiamitalisti sekä GP-tason kouluratsastaja Grant Schneidmanin valmennukseen viime viikonloppuna. Monika on myös käynyt kerran katsomassa meitä ja toivon mukaan saan myös Johannan säännöllisin väliajoin moikkaamaan meitä. Johanna kun on kuitenkin ollut meille niin tärkeä ja läheinen ihminen viimeisten vuosien ajan.



Olen ollut todella tyytyväinen Minnan tarjoamaan valmennusyhteistyöhön ja siihen, että saan joka viikko oppia lisää. Minna on ollut meille sopiva valmentaja ja pidän kovasti hänen rauhallisesta ja kannustavasta tyylistä. Thor on mielestäni jo suoristunut hieman ja meillä on ollut paljon hyviä hetkiä. Olen jälleen päässyt rakastamani esteratsastuksen pariin ja tuntuu, että kerta kerralta on hauskempaa. Ei enää edes jännitä vaan odotan kuin kuuta nousevaa aina seuraavaa tuntia.

Minnan harjoitukset ovat olleet monipuolisia ja hevosia notkistavia. Olemme joutuneet ylittämään omat rajamme ja keskittymän hieman haastavimmissa puomitehtävissä. Tunnit ovat Thorin pituisia eli kun kaikki tuntuu menevän ja soljuvan hyvin lopetamme siihen ja kaikille jää siitä hyvä mieli.

Olen pitänyt puomiharjoituksista todella paljon ja olemme pujotelleet puomeja, laukanneet viuhkan yli ja vaihtaneet suuntaa lakritsimuodossa esteen päällä melko jyrkissä käännöksissä. Siirtymisiä on tehty juuri esteen jälkeen ravista käyntiin tai käynnistä raviin ja suoria ja epäsuoria linjoja on pompittu. 

Viime viikolla yhtenä tehtävänä oli ratsastaa kahdeksikkoa näiden neljän ravipuomin yli niin, että tahti säilyi samana ja Thor pysyisi rentona ja rauhallisena. Harjoitus sujui yli kaikkien odotusten ja Thor meni puomien yli ryhdikkäänä ja hyvässä tahdissa. Thor on myös niin ihana siinä, että se ei ryöstä tai lähde kovaa vaikka maassa olisi puomeja. 

Tuntien jälkeen kävelemme yleensä tallin ja tarhojen ympärillä lanatuilla teillä ja lyhyttä metsälenkkiä pitkin kuljemme päivittäin. 

Hyppelyiden jälkeen käydään vielä yhdessä korjaamassa puomeja pois ja Thor saa olla irti ja miettiä elämän menoa maneesissa sen ajan. 

Lisään muuten Facebookkiin mielenkiintoista luettavaa hevosen biomekaniikasta, uusinta tietoa satuloista jne, Kian hevosblogi  -sivustoa voi seurata täällä

Veljeni Kim Herold julkaisee perjantaina ensimmäisen suomenkielisen levynsä ja samassa syssyssä ihka oman  Dennis-pizzan. Kannattaa käydä maistamassa. 

Kuuluuko hengityksestä rohiseva ääni?

Tämä kyselyasetanta on jotenkin mielestäni konkreettinen esimerkki siitä, että jotain me tehdään väärin, jos kuolaintutkimuksessa pitää kysyä seuraavat kysymykset:

ei koskaanharvoinjoskususeinhyvin usein
suusta tulee vaahtoa 
    
suusta tai kielestä tulee verta
    
hengityksestä kuuluu rohiseva ääni
    
kieli roikkuu suun ulkopuolella
    
hevonen läpsyttää huulia aukiin ja yhteen
    
hevonen yskii kerran tai useammin ratsastuksen aikana
    

Sunday, November 16, 2014

Grant Schneidmanin huippuvinkit


Sain mahdollisuuden osallistua kenttäratsastuksen olympiamitalisti sekä GP-tason kouluratsastaja Grant Schneidmanin valmennukseen Peuramaalla. Koska rakastan uuden oppimista ja aina voi saada hienoja vinkkejä omaan arkeen, lähdin intoa puhkuen tunnille tänään.

Grant Schneidman osoittautui todella miellyttäväksi uudeksi tuttavuudeksi ja lähdin tunnilta aimo anti uusia juttuja mukana taskussa. Hän ei ollut vain todella osaava, vaan oli myös amerikkalaiseen tyyliin kannustava ja positiivinen. Kehittämiskohteet tulivat kiltisti väläyteltyä aina eri tilanteissa, mutta ei missään vaiheessa negatiiviseen äänensävyyn. "You are crooked to the right but we all are and we all have to deal with these issues." 


Aloitimme tunnin siirtymisillä. Schneidman halusi siirtymiset aktiivisiksi eikä niin, että oli selkeä hidastuminen, Thorilla nousee pää, selkä tippuu ja vasta sitten siirtyminen käyntiin. Hän pyysi minua miettimään keventämistä käyntiin asti ja jälleen takaisin aktiiviseen kevyeen raviin.

Siitä lähdimme sitten tekemään loivaa avotaivutusta ympyrällä ja siinä onnistuimme ihan hyvin. Sama harjoitus jatkui pitkää sivua pitkin ja jossain vaiheessa Grant pyysi minua ottamaan jalustimet pois. Hän pyysi minua jo alussa pidentämään jalustimia, jotta keventäisin keskemmälle satulaa. Jalustimien poisottaminen sujui ihan hyvin, mutta jossain vaiheessa tuntui kyllä aivan järkyttävä palo vasemmassa reidessä ja tuntui, että väsähdin väsähtämistäni. Urheasti tein sitten siirtymisiä käynnistä raviin ja takaisin käyntiin loiva avotaivutus säilyen. Grant toivoi "the same alignment" koko pitkällä sivulla ja se ei todellakaan ollut helppoa. Hän huomasi väsymiseni ja totesi siihen vain, että "I am tiring you out on purpose because the more tired you get the better you ride and the deeper you sit in the saddle." Istuin nimittäin todella etukenossa ja oli todella haastavaa saada yläkroppa taaksepäin. Grant kuitenkin huomautti, että eteenpäin nojautuneena pidätän hieman Thoria koko ajan ja halusimme nimenomaan ponnekkuutta askellukseen sekä takajalkoja aktiivisemmaksi.

Grant piti kovasti Thorista eikä ollut sen kummemmin moittimista ratsastuksessani, mutta ongelmana on toispuoleisuuteni ja etenkin oikean puoleni vahvuus. Koska oikea puoleni on niin paljon vahvempi istun kerta kaikkiaan enemmän oikealla. Kerroin tiedostavani ongelman erittäin hyvin ja tekeväni koko ajan töitä tämän eteen, johon hän vastasi, että hänellä on pari hyvää käytännön neuvoa jotka hän haluaisi jakaa.

1. Jos ongelma on oikealla, jätä vain vasempaan jalkaan jalustin ja kevennä pelkällä vasemmalla jalalla vasempaan kierrokseen ravissa. On tärkeätä, että tiedostat kumpi puoli on vahvempi puoli eikä harjoitusta tulisi tehdä molempiin suuntiin.


2. Jatka sitten harjoitusravissa niin, että jätät pelkästään oikeaan jalkaan jalustimen ja ikäänkuin "sweep the floor", varpaat alaspäin vasemman jalan kanssa. Tätä harjoitusta voi tehdä myös laukassa vaikka Grant toivoi minun pysyvän selässä koska hänen mielestä Thor on "a little bit squirrelly (oravamainen) and I don't completely trust that horse."


Kun olimme kokeilleet molempia harjoituksia jatkoimme sitten pohkeenväistöä pituushalkaisijalta uralle ravissa ja siinä lähdin heti nojaamaan oikealla väistössä. Sain siis tehdä harjoituksen pari kertaa käynnissä ja vasta sitten jatkaa ravissa.

Vaikka olisi ollut ihanaa laukata vielä olin täysin samaa mieltä Grantin kanssa siinä, että oli hyvä lopettaa harjoitus tähän koska tuli niin paljon uutta mietittävää ja tunsin todellakin, että olin saanut tehdä töitä. Harjoitusten kautta Thorin oli selvästi helpompi taipua ja liikkua vasemmalle, joten oman toispuoleisuuteni kanssa täytyy vain jatkaa jumppaamista. Löysin myös alkusiirtymisissä hetkellisesti todella hyvän tunteen ja pääsen nyt rauhassa kokeilemaan näitä asioita Minnan kanssa.

Toivon todellakin, että pääsisimme vielä uudestaan valmentautumaan Grantin kanssa etenkin nyt kun ei ole mahdollisuutta käydä Marin valmennuksissa. Vaikka on upeat valmentautumismahdollisuudet kotona, niin on aina niin super hauskaa saada palautetta myös muilta valmentajilta. Etenkin, kun saa todellakin paljon tunneista irti.

Lue myös:
Grant Schneidmanin valmennus Peuramaa
In an ideal world your horse would be bigger, 01 2015
Don't flip him the bird, 04 2015
Kehitys sattumisen kautta, 09 2015

Friday, November 14, 2014

Hevosen henkinen hyvinvointi


Puhumme paljon ratsastajan sekä hevosen henkisestä hyvinvoinnista. Kuulemme sanottavan, että 50% on jo rentoudella voitettu tai että jännittynyt tai pelokas hevonen ei voi oppia.

Kuulemme myös asioita kuten pidä käsi hiljaa, mutta tiedämmekö ihan oikeasti mitä se tarkoittaa ja miltä rento käsi tuntuu lapaluissa asti?

Uskon saaneeni osan siitä miltä ihan oikeasti tuntuu, kun hevonen voi silminnähden hyvin. Fyysinen ja henkinen kun eivät poissulje toinen toisiaan, mutta aika usein tuntuu, että jäämme tuijottamaan hevosen ulkokuorta vaikka sisällä myllertää. 

Kysyin Minnalta tänään miten on mahdollista, että Thor on näin lyhyessä ajassa suoristunut. Johon Minna totesi, että onhan se paljon rauhallisempi ja myös lihasjumit ovat antaneet periksi, kun se voi henkisesti paremmin. Niin itsestäänselvää, niin mahtavan tuntuista, mutta kuitenkin niin kaukana siitä mitä olen aikaisemmin tuntenut ja ymmärtänyt. 

Olen niin kiitollinen, että sain tämän elämän aikana kokea tällaisia hetkiä hevosen kanssa.  

Tuli oikein kyyneleet silmiin estetunnin lopussa ennen kuin jatkoimme Amandan ja Corpun kanssa iltakävelylle.

Thursday, November 13, 2014

The importance of serenity


"En les observant j'ai compris que obtenir la confiance il faut ëtre fort mais rempli d'amour."

"To communicate fully with horses, you have to understand their language which is gestural. That's why it is so important to be serene. If you are serence, horses can give you anything."

Wednesday, November 12, 2014

Ihan ikioma


En vieläkään tajua, että tämä upea nuori hevonen on mun ikioma. Maailman ihanin tyyppi ja meillä on vaan niin hauskaa yhdessä.

Kannattaa unelmoida. Yhtäkkiä unelmista tuleekin totta!

Tuesday, November 11, 2014

Huonosti peruskoulutettu


"Älä nyt Kia pahoita mieltä, mutta Thorin peruskoulutus on tehty aika hutiloiden." 
- Minna Leppälä 

Kun innostuu jostain asiasta elämässä, on se sitten ihmissuhde tai hevosen ostotilanne, niin kyllä sitä helposti kulkee laput silmillä. Ja vaikka sitä ei aina ehkä innostuisikaan niin jotenkin sitä vaan kuikkelehtii menemään valitsemallaan polulla.

Kun näin Thorin kuvan Facebookissa oli se menoa. Täyttä häkää..... Kun istuin Thorin selässä ensimmäistä kertaa en muuta miettinyt kuin wow mikä hevonen. En sinänsä nyt oikeastaan ollut ostamassa tuota upeata ruotsalaista orhia, mutta niin se vain meni että yhtäkkiä istuimme pankissa, kävimme ostotarkastuksessa ja loppu onkin sitten historiaa.


Oliko minulla hevosalan ammattilainen ratsastustilanteessa mukana auttamassa ja nostelemassa silmälappuja hiukan? Teinkö siirtymisiä? Pysähdyksiä? Kysyinkö hevosen taustasta muuta kuin pelkät perusasiat? Kysyinkö miten hevonen käyttäytyy kengitystilanteessa tai onko hevonen maastovarma? Sen ainakin tiedän, että en ostanut suunnittelemaani isoa tammaa, jolla voisin joku kaunis päivä teettää varsan (mitä lie sellaisellakin sitten tekisi:)

Mitä yritän sanoa on, että vaikka ostin Masin 500 markalla (Tiina maksoi toiset rapiat) ja Masilla oli niskanikamavamma ja hermo jumissa, niin on molempien hevosteni peruskoulutus ollut aivan yhtä retuperällä ja Thorin kanssa saa aloittaa aivan yhtä alusta kuin Masinkin kanssa.

Nyt en yritä sanoa, että en itse tee matkan varrella virheitä ja vaikuta hevosiini, mutta se miten hevonen on nuorena koulutettu ja miten asiat sille opetetaan vaikuttaa hevosen koko sen loppuiän. On esimerkiksi aivan mahtavaa seurata Portugalista tuomaamme Eca-Lusitanoa. Tottakai Eca on energinen nuori kaveri ja osaa jekutella yhtä sun toista ihmistä, mutta perusasiat ovat kunnossa. Eca kunnioittaa ihmisiä, osaa seisoa paikallaan käytävällä, käyttäytyy kengittäjän seurassa, juoksee sisään traileriin, ymmärtää kaikki avut (on sitten kyse pysäyttämisestä, eteenpäinvievistä avuista tai ihan mistä vaan). Tämä ei taas tietenkään tarkoita, että Ecan kanssa ei pitäisi tehdä töitä ja hevosen oikeanlaisen lihaksiston rakentaminen vie vuosia, mutta ei tarvitse aloittaa alusta niin usein ja kyllä se helpottaa kun hevosen kanssa on nuoresta asti tehty asiat hyvin ja oikein.

Esimerkkinä Tesello: kun hevonen saapui mukanani uuteen kotiin huomasin heti miten hyvin hevonen oli peruskoulutettu. Vaikka suuri osa meidän ajasta kului vain yhteiseloon Tesellon sairastaessa oli niin hyvinkoulutetun hevosen kanssa helppoa tulla toimeen. Maastoiluun oli totuttelemista koska Tesello oli maastoillut niin vähän, mutta vapaana maneesissa Tesello jäi juoksentelemaan ympärilleni ja oli aivan unelma ratsastaa. Thorin reaktio, kun sen alussa päästi irti oli juokseminen toiseen suuntaan. Tai ainakin pysytteleminen poissa ihmisen luota niin paljon kuin mahdollista.

Thorille paikallaan seisominen, pysähtyminen, siirtymiset ja peruutus ovat olleet suuren työn takana. On meillä ollut jo aivan mahtavia hetkiä, jolloin ei ole tiennyt itkeäkö vaiko nauraa (kuten alla näkyvä Marin kesän kurssi), mutta tuntuu että aika usein saa aloittaa alusta ja muistuttaa asioista. Etenkin heti jos on pidempi vapaa kausi täytyy taas aloittaa ihan perusasioista. Ei siinä, että hevosella kuin hevosella niistä täytyy muistuttaa, mutta ne eivät aina ole niin kovan työn takana. Myös peruskunnioitus ihmistä kohtaan puuttuu välillä ja vaikka elinolosuhteet korreloivat suoraan Thorin energian määrään ja käyttäytymiseen olisi kuitenkin hyvä, jos myös perusasiat olisi opetettu alusta asti rakkaalle hevoselleni rauhallisesti ja ajan kanssa. Koska Thor on maailman mahtavin kaveri.


Carl Hester kertoo Charlotte Dujardinin ja Valegron kanssa Tanskassa pitämällään klinikassa, että Valegro on aina ollut todella rento tyyppi. Valegro on jo nuorena seissyt "jalat ristissä" palkintojen jaossa eikä stressaa eri tilanteissa. Valegrossa on kuitenkin sopiva määrä energiaa samalla säilyttäen rentouden.

"The management is extremely important to keep the horse happy.  This year we will probably cut his work down to three days a week in the arena and just work on his fitness. He just needs to be fit. He knows his job. He already knows how to do a grand prix, he knows how to do a special and with the music."

"All we need to do is keep him fit. There is no point continually training this horse to do more and more. As long as he is fit I think that he will constantly do the best he can to perform in the arena."

Kun taas Dressage in Crisis -pohdinnoissa Mathias Rathista ja Totilaksesta miehet toteavat seuraavaa:

"We can actually see that a lot of the errors that occur are essentially because of rider position."

"I wouldn´t say that. You can also say that it is essentially because of how the horse has been trained. The rider can only be as good as the horse allows it to be. I think that the rider has improved dramatically towards handling the horse. You have to give the trainer even a compliment. However, I believe that as the horse gets older it becomes more and more clear that there have been some very good disguising tools applied to this horse that now become more and more clear as the current rider is not that strong. And for that, the accurracy and flaws in the training of this horse becomes more obvious."


Eli annetaan hevosillemme aikaa kehittyä ja oppia rauhassa. On paljon isompi työ opettaa asiat uudestaan oikein kuin opettaa asiat alusta asti hyvin. Koska kyllä ne etujalat saa nousemaan kuten vertaamassani kuvassa (Thor ennen ja jälkeen), mutta se, että hevosen saa liikkumaan tasapainoisesti koko runkoaan hyödyntäen (suspension) vie aikaa ja on monen vuoden työn tulos. 

Kuten Hester toteaa Valegrosta:

"In the beginning his trot was very very ordinary. And what was missing is that one ingredient that is so important I think in dressage, and that is suspension. Because even a horse that is not good looking, when they learn suspension they become very good looking." 





Monday, November 10, 2014

Be your Horse's Physical Therapist


I really like the look of Jane Savoie and her horse Moshi. In this video she uses leg yield in order to help the horse canter on the correct lead.

The horse is really relaxed and you can see how the horse moves as in one unity with the muscles floating around freely. For more information and videos visit Jane Savoie's webpage.

"All horses have stiff and hollow sides. You need to be able to do exercises that improve your horses ability to bend to the inside.  A lot of times people in this case say that the right side is the bad side, it is the stiff side and he wont bend to the right. But the truth is that the bad side, if you want to think of it that way, are the muscles of the left side of the body because they are shortened and contracted and it is harder for him to elongate his body on the outside. So as your horse's physical therapist you want to do some exercises to help him lengthen the muscles on the left side of his body so that he can bend and flex better to the right.

Friday, November 7, 2014

Hevosen ei kuulu olla jäykkä

Hyvä kirjoitus Anna Kilpeläiseltä, Apua, hevoseni on jäykkä.

Kannattaa ehdottomasti lukaista artikkeli ja lisäisin siihen vielä, että hevosen ei kuulu olla jäykkä ja joustamaton. Aivan kuten ei kuulu meidänkään. Jäykkyydelle on usein joku syy ja ennen kuin jatkaa ratsastamista entiseen tapaa tulisi syy selvittää. Hevosta ei myöskään tarvitse ratsastaa kuutta päivää viikossa kentällä tai maneesissa vaan hevosta voi liikuttaa monella eri tavalla.

On hienoa, että jäykkyys tunnetaan ja tunnistetaan, mutta on sääli, että monta kertaa todetaan vain hevosen olevan jäykkä. 95%:lla tapaamistani jäykistä hevosista selkä on ihan juntturassa (mikä sitten lie syy- ja seurassuhde) ja kun totean tämän hevosen omistajille, vuokraajille tai hevosta liikuttaville ihmisille vastaus on usein tämä: "joo, mä tiedän, osteopaatti, naprapaatti, kranioija, eläinkommunikoija sanoi, että selkä on ihaaaan jumissa." Ja sitten jatketaan entiseen malliin.

Hevosen ei tulisi olla jäykkä ja jos se sitä on, on sillä usein joku kiputila rungossaan. Ratsastuksella voi saada paljon aikaiseksi, mutta hyvä ratsastus ei kuitenkaan korvaa huonoa kengitystä, purentavikaa tai huonosti istuvaa satulaa. Eikä hyvä hieroja, akupunktiohoito ja/tai kiropraktikko korvaa liikkumista mahdollisimman lajityypillisissä olosuhteissa.

"Virikkeellinen liikkuminen laumassa leikkien ja ruuan etsiskely monipuolista liikkumista vaativalla ulkoilualueella on hevoselle luontainen tapa pitää liikkuvuutta yllä. Luonnollisella tavalla kehoaan huoltava hevonen on varmasti notkeampi ja miellyttävämpi myös ratsastaa."

Lue myös: 
Be Your Horse's Physical Therapist

Thursday, November 6, 2014

Sporttiratsastaja tai Sporttinen ratsastaja

Yhdessäoloa ilman mitään ulkopuolisia paineita.

Är jag uppkäftig då jag försiktigt undrar om alla barn måste träna för en proffskarriär eller för ett OS som de nästan 100 procent säkert bara kommer att se på tv? Kan man bara få jumppa för att det är kul, spela innebandy för motionens skull, vara i ett fotbollslag utan att somrarna och semestern går åt till att åka från turnering till turnering? Nu svarar du kanske att "min unge älskar att stiga upp klockan sex på lördag morgon och spela två matcher under en hel dag i Sjundeå" men ungar älskar också godis och att se film hela nätterna.

Freda barndomen - skippa hobbyerna, Maria Sundblom-Lindberg

En tiedä teidän aamurutiineista, mutta pidän kovasti siitä, kun saan rauhassa heräillä (yleensä jo aivan liian myöhässä) ja katson päivän kuumimmat uutiset Facebookista. Tänään aamulla osui silmiini Sundblom Lindbergin kirjoitus Freda barndomen - skippa hobbyerna, jossa hän ottaa kantaa siihen miten paljon aikaa harrastukset nykyään vievät lasten ja koko perheen muusta ajankäytöstä. En sinsänsä aio uppoutua lasten harrastuaiheeseen sen koommin, mutta tämä liittyy vahvasti otsikkooni Sporttiratsastaja, koska jo pienestä lähtien meidät lokeroidaan vahvasti harrastusten kautta. Nykyään ei saa vain harrastaa vaan melko nopeasti hauska kiinnostus muuttuu totiseksi puuhaksi. Jumpata pitäisi ainakin 4 kertaa viikossa, koriksessa pitää olla mukana ainakin 2 harjoituksessa ja 1 pelissä viikottain, jalkapallosta puhumattakaan. Nuoren tytön tai pojan pitää jo aikaisessa vaiheessa päättää tuleeko hänestä koulu- este - tai kenttäratsastaja vaikka kaikkien lajien opetteleminen ja harrastaminen olisi vain hyvästä.

Miksi sitä ei vain saisi ja voisi harrastaa ja pitää hauskaa oman mielipuuhansa parissa. Koska harvemminhan me edes oikeastaan tiedetään mitä me tuossa iässä vielä halutaan. Tuntuu taas siltä, että kun johonkin ryhtyy ei aika riitä enää moneen muuhun.

Eilen Cinya lanseerasi maastossa mielestäni mahtavan sanan: Sporttiratsastaja. Ajatus kumpusi siitä, että eihän me nyt herrajestas mitään tätiratsastajia olla. Edelleen nuorekkaita ja urheilullisia ja vaikka ei suurin haave enää olisikaan kilpailu-ura ei sitä ainakaan tätiratsastajaksi vielä itseään koe.

Joten tästä lähtien olen sporttinen ratsastaja aka sporttiratsastaja. Ja varokaakin kutsumasta minua miksikään muuksi!

Wednesday, November 5, 2014

Thor on saanut uuden ystävän ja tarhakaverin


Ja vielä tyttöystävän kaiken lisäksi. Thor ja Eca tulevat hyvin toimeen, mutta energiaa on kuin pienessä ruutipurkissa, joten en ole halunnut pitää niitä tarhassa valvomatta. Thor on kuitenkin voinut niin hyvin ja ollut todella rauhallinen mieleltään, joten en ole stressannut tarhakaverin osalta. Olen tietenkin maininnut, että toivoisin, että Thorille löytyisi kaveri mahdollisimman nopeasti, mutta olen jotenkin ollut varma siitä, että homma järjestyy.


Eilen tuli sitten soitto työpaikalle, että olisiko ok jos kokeilemme Thoria Nomi-tamman kanssa. Nomi on poni, jolla lapset ovat ratsastaneet ja aivan ihana sellainen. Eli olin todella iloinen mahdollisuudesta ja kaverukset tuntuivat heti tulevan toimeen. Ja nyt täytyy kyllä sanoa, että ai että miten kivaa…..

Hei hallåå, nouse jo ylös siitä…..



Meillä oli myös aivan super ihana koulutunti eilen ja tänään pomppiminen oli niiiiiin hauskaa. En ole pitkään aikaan nauttinut ratsastuksesta näin paljon. Pääsin myös treenauttamaan Renjaa Leevin kanssa liinassa ja ai että sekin oli kivaa. Saimme myös seuraa Cinyasta ja Ecasta maastoon tunnin jälkeen ja kävimme kävelemässä pidemmän lenkin. Kerron näistä lisää joku toinen päivä. Kävin nimittäin juuri H&M:n Vera Wangin avajaisissa, joten nyt maistuu kyllä uni.

Jätä mut rauhaan…..







Nå niin, mun vuoro…..

Ei hätää, mä vahdin sua…..

Renja ja hepat


Olipa ihana päivä tänään ja jälleen kivaa seistä kameran takana. Etenkin kun kuvattavana olivat tämä ihana nuori ja lupaava ratsastaja ja hänen upeat hevoset.



Tuesday, November 4, 2014

Power is not to be confused with tension

"It is a bit annoying when you see a horse that just does it. It makes you realise that you have a horse like this at home and then you have the other 15 in the aisle and you are like bad luck. You realise of course that there are a lot of horses that can become Grand Prix and we wouldn't be bothering training all the horses in the aisle if we wouldn't think that they could make Grand Prix.

But, of course there are the special ones and then there are the normal ones. I don't actually believe that many of the horses can't make Grand Prix. But it is which ones really do it with the relaxation and the power. Power is not to be confused with tension. Who can do a pirouette, like you know for a ten and then you just drop the rains and then he just walks off looking around for a bit off grass really. I mean, that is all he is thinking about, food. Nobody loves their food more than he does. I mean, the quicker he does it the quicker he goes out in the field and the quicker he can eat.

We have some of the horses like the Grand Prix horse I rode in the World Games. I mean, he lives in the field because he is very hot so he is much better when he just lives out. This one, if he would live out in the field all the time he would be so fat he could not fit through the door."

- Carl Hester and Charlotte Dujardin, clinic Denmark Horse Shows

 

Monday, November 3, 2014

Keltainen sunnuntai

Kun äiti oli eilen mentoroitavana itsetuntemusryhmässä Lepäävaarassa vei Mummo Ellan katsomaan korismatsia - Seagulls vs Biisonit (Bulls Ellan mukaan) - ja olipa ollut hauska ilta. Mukana pelissä olivat myös veljeni Kim Herold sekä ystäväni Emilia Vuorisalmi.



Pikkuisen tytön hymy ulottui korvasta korvaan, kun illan aikana oli saanut rummuttaa ystävien kanssa kentän laidalla, oli päässyt yhteiskuvaan Isac Elliotin kanssa ja saanut halauksen keneltä muulta kuin Cheekiltä. 


Ja olihan kentällä mukana myös toinen veljeni Tidjan Ba ja tänään oli pienoinen kuva Ellasta myös Helsingin Sanomissa


On se mahtavaa, kun pääsee pienenä tapaamaan artisteja. Viime vuonnahan Ella pääsi yhteiskuvaan Robinin kanssa