Upea aamuinen maisema |
Tapasimme lauantaina varhain aamusta Pekan ja muiden mukavien kurssilaisten kanssa Sakun tallilla. Tiedossa oli päivä kraaniosakraalihoidon parissa.
Aloitimme päivän lyhyellä teoriaosuudella ja kävimme läpi yleisiä virheitä, joita hevosista löytyy. Saimme kuvia (joita en valitettavasti voi jakaa blogissani), joissa käydään läpi eri lihasryhmiä ja miten ongelmat tulevat esille jos esim. pakaralihas tai leveän peitinkalvon jännittäjälihas ovat jumissa. Ohessa muutamia esimerkkejä:
- Pitkä selkälihas: selän ojentaja, huolehtii taipumisesta sivusuunnassa. Lihas on todennäköisesti ratsastajan kannalta kaikkein tärkein, koska se vastaa selän kohottamisesta eli hevosen takaosan aktiivisuudesta ratsastaessa. Lihaksen vähäinenkin kiristyminen heikentää sekä suorituksen puhtautta että lihasvoimaa - kuitenkin se on yksi tavallisimmista ongelmakohdista. Ongelma: vaikeudet hevosen takaosan aktivoinnissa; jäykkä, taipumaton selkä; hyppäämisen vaikeutuminen; sivuttaistyöskentelyn heikentyminen; takaosan yleinen voimattomuus.
- Leveä selkälihas: vetää etujalkaa taakse ja koukistaa lapaa. Ongelma: yleensä etujalkojen liikeradan supistuminen; hyppäämisen vaikeutuminen.
- Pakaralihakset: takajalan eteenpäin suuntautuva liike; koukistaa lonkkaa ja ojentaa polvea. Ongelma: yleensä selkäongelmat; liikeradan suppeus takajalan liikkuessa eteenpäin.
- Puolijänteinen lihas: ojentaa lonkkaa ja kinnertä sekä koukistaa takapolvea. Ongelma: takajalan liikeradan supistuminen, takajalka ei ylety astumaan etujalan jättämään jälkeen. Lihas sijaitsee takareidessä, aivan kuten ihmiselläkin. Jos olet joskus reväyttänyt takareitesi, tiedät, miten tuskallista ja rampauttavaa se on. (Jos hevosen häntä on vinossa voi syy usein olla, että takareiden sisäpinta on jumissa).
- Ylempi ja alempi lapalihas: ojentaa lapaa ja lähentää sitä sisäänpäin vartaloa kohti. Kyse on lavan syvemmistä lihaksista, joilla on hyvin tärkeä tehtävä, varsinkin jos hevosen kanssa harrastetaan edistyneen tason kouluratsastusta. Ongelma: sivuttaistyöskentelyssä liike on ahdas.
- Pitkä kaulalihas ja lavan poikittaislihas: vetää etujalkaa eteen- ja kaulaa alaspäin; taivuttaa kaulaa sivusuunnassa. Lihakset ovat ratsastajan kannalta hyvin tärkeät, ja niiden on oltava pehmeät, jotta hevonen kantaa itsensä. Jos lihasryhmä on kova ja /tai ylikehittynyt eli jos hevosella on ns. alakaula, hevonen on ratsastaessa lähes varmasti etupainoinen. Ongelma: etujalkojen liikeradan suppeus, voimattomat hypyt, jäykkä kaula, kaulan pitäminen vinossa, turvan suuntaaminen poispäin menosuunnasta.
- Etummainen ja takimmainen rintalihas: liikuttaa lapaa eteenpäin ja lähentää etujalkaa sisäänpäin. Rintalihakset ovat biartikulaarisia, eli ne kiinnittyvät päistään yhden sijasta kahteen niveleen ja ovat siten liikeradoiltaan monitahoisia. Lihakset myös suojaavat lapaluun ja olkaluun yhdistävää olkaniveltä, ja krooninen ylirasitus saa hevosen ontumaan ratsastaessa. Ongelma: väärä ajoitus esteille, liikeradan lyheneminen lisätyssä ravissa, hyppäämisen vaikeutuminen, liikeradan lyheneminen käännöksissä, askeleen eteenpäin suuntautuvassa vaiheessa, kierroksen mukaisesta laukasta kieltäytyminen.
- Sahalihas: (Sahalihas on viuhkanmuotoinen lihas, joka jakaantuu kahteen osaan: rintakehänpuoleiseen osaan, joka asettuu yhdeksän ensimmäisen kylkiluun päälle, ja kaulassa olevaan ns. servikaaliseen, kaulanpuoleiseen osaan. Molemmilla osilla on tärkeä roolinsa hevosen taipuisuudessa ja askeleen liidossa) vetää etujalkoja taakse ja koukistaa lapaa (tärkein etuosan lihas liitovaiheen kannalta). Lihas toimii yhdessä leveän selkälihaksen kanssa, joten molempia on hoidettava yhdessä. Ongelma: etuosan taipuisuuden katoaminen, liidon katoaminen, etujalkojen koko liikeradan ahtautuminen. Jos hevosella on lihaksessa RSI-rasitusvamma, se sävähtää ja yrittää väistää, kun satulavyön alueelle kohdistuu painetta.
Sakun talli |
Sakun tallin piha-alue |
Teoriaosuuden jälkeen jatkoimme maneesiin. Siellä meitä odotti kaksi ratsukkoa. Seurasimme molempia ratsukoita käynnissä ja ravissa ja etsimme ratsastajan vartalon virheasentoja. Katsoimme sen jälkeen hevosia ja yritimme hahmottaa liikkeessä mitkä hevosten suurimmat haasteet olivat. Kun olimme tulleet johonkin tulokseen Pekan avulla, niin hoidimme ensin ratsastajan upeassa hoitohuoneessa ja sen jälkeen hevosen. Siitä jatkoimme vielä katsomaan seuraavaa ratsukkoa ja kun Kira hoiti nuoren ratsastajan minä sain yksin hoitaa hevosta. Oli muuten aika mahtava fiilis!
Maneesi |
Upea hoitotila tallin yhteydessä |
Kira ja Kia parina |
Kiran ja Kian päivän asiakkaat juttelevat Pekan kanssa. |
Juttelin tänään ajaessani tallilta kotiin ystäväni kanssa, joka on fysioterapeutti. Hän kysyi miltä minusta tuntui hoitaa ihmisiä ja eläimiä. Totesin, että en ikimaailmassa olisi ajatellut, että se olisi juttuni, mutta nyt oikein janoan lisätietoa ihmisen ja hevosen fysiikasta. Jotenkin palaset loksahtelevat paikoilleen kun en vain kerro ratsastajalle, että hevosessa on selvästi joku vikana tai istut vinossa vaan pystyn oikeasti kertomaan mistä luultavimmin on kyse. Kun hahmottaa omat ja hevosen vinoudet ja jumiutumat on niitä myös helpompi lähteä korjailemaan. Olen myös hyvin tietoinen, että tämä on vuosien matka, mutta Pekan opit ovat olleet mitä upein alku. Kiitos mahtavasta seurasta kaikille kurssilaisille.
Lue myös:
Eemilin ja Topin hoito
Hindlimb lameness and saddle slip
Gillian Higgins: If you don't use it, you loose it
Liikunta on parasta lihashuoltoa
Apujen nopeus
Hei Kia! Herold ei taida olla kovin yleinen suku-nimi ja isäni Nico Holmberg on sanonut että hänellä on pikkuserkku nimeltä Kia herold. Oletkohan se sinä?
ReplyDeleteHei! Ei ainakaan heti tule mieleen, mutta voihan se olla. Voisitko kysyä isältäsi ja vaikka näyttää kuvani täältä blogista?
Delete