Ella pääsi viikonloppuna mukaan hyödyntämään Naemin syntymäpäivälahjaa. Tytöt kävivät serkun kanssa ratsastamassa Inkoon Aktiivitallilla. Ensimmäistä kertaa molemmat saivat ratsastaa täysin itsenäisesti melkein koko tunnin ajan. Kun opettaja yritti opettaa laukannostoa tytöille hän otti ne hetkeksi liinan päähän. Tunti oli todella onnistunut, tytöillä oli hauskaa ja nauru raikui.
Tuesday, October 30, 2012
Tytöt aktiivitallilla
Ella pääsi viikonloppuna mukaan hyödyntämään Naemin syntymäpäivälahjaa. Tytöt kävivät serkun kanssa ratsastamassa Inkoon Aktiivitallilla. Ensimmäistä kertaa molemmat saivat ratsastaa täysin itsenäisesti melkein koko tunnin ajan. Kun opettaja yritti opettaa laukannostoa tytöille hän otti ne hetkeksi liinan päähän. Tunti oli todella onnistunut, tytöillä oli hauskaa ja nauru raikui.
Monday, October 29, 2012
Lihasten tehtävät ja yleiset ongelmat
Upea aamuinen maisema |
Tapasimme lauantaina varhain aamusta Pekan ja muiden mukavien kurssilaisten kanssa Sakun tallilla. Tiedossa oli päivä kraaniosakraalihoidon parissa.
Aloitimme päivän lyhyellä teoriaosuudella ja kävimme läpi yleisiä virheitä, joita hevosista löytyy. Saimme kuvia (joita en valitettavasti voi jakaa blogissani), joissa käydään läpi eri lihasryhmiä ja miten ongelmat tulevat esille jos esim. pakaralihas tai leveän peitinkalvon jännittäjälihas ovat jumissa. Ohessa muutamia esimerkkejä:
- Pitkä selkälihas: selän ojentaja, huolehtii taipumisesta sivusuunnassa. Lihas on todennäköisesti ratsastajan kannalta kaikkein tärkein, koska se vastaa selän kohottamisesta eli hevosen takaosan aktiivisuudesta ratsastaessa. Lihaksen vähäinenkin kiristyminen heikentää sekä suorituksen puhtautta että lihasvoimaa - kuitenkin se on yksi tavallisimmista ongelmakohdista. Ongelma: vaikeudet hevosen takaosan aktivoinnissa; jäykkä, taipumaton selkä; hyppäämisen vaikeutuminen; sivuttaistyöskentelyn heikentyminen; takaosan yleinen voimattomuus.
- Leveä selkälihas: vetää etujalkaa taakse ja koukistaa lapaa. Ongelma: yleensä etujalkojen liikeradan supistuminen; hyppäämisen vaikeutuminen.
- Pakaralihakset: takajalan eteenpäin suuntautuva liike; koukistaa lonkkaa ja ojentaa polvea. Ongelma: yleensä selkäongelmat; liikeradan suppeus takajalan liikkuessa eteenpäin.
- Puolijänteinen lihas: ojentaa lonkkaa ja kinnertä sekä koukistaa takapolvea. Ongelma: takajalan liikeradan supistuminen, takajalka ei ylety astumaan etujalan jättämään jälkeen. Lihas sijaitsee takareidessä, aivan kuten ihmiselläkin. Jos olet joskus reväyttänyt takareitesi, tiedät, miten tuskallista ja rampauttavaa se on. (Jos hevosen häntä on vinossa voi syy usein olla, että takareiden sisäpinta on jumissa).
- Ylempi ja alempi lapalihas: ojentaa lapaa ja lähentää sitä sisäänpäin vartaloa kohti. Kyse on lavan syvemmistä lihaksista, joilla on hyvin tärkeä tehtävä, varsinkin jos hevosen kanssa harrastetaan edistyneen tason kouluratsastusta. Ongelma: sivuttaistyöskentelyssä liike on ahdas.
- Pitkä kaulalihas ja lavan poikittaislihas: vetää etujalkaa eteen- ja kaulaa alaspäin; taivuttaa kaulaa sivusuunnassa. Lihakset ovat ratsastajan kannalta hyvin tärkeät, ja niiden on oltava pehmeät, jotta hevonen kantaa itsensä. Jos lihasryhmä on kova ja /tai ylikehittynyt eli jos hevosella on ns. alakaula, hevonen on ratsastaessa lähes varmasti etupainoinen. Ongelma: etujalkojen liikeradan suppeus, voimattomat hypyt, jäykkä kaula, kaulan pitäminen vinossa, turvan suuntaaminen poispäin menosuunnasta.
- Etummainen ja takimmainen rintalihas: liikuttaa lapaa eteenpäin ja lähentää etujalkaa sisäänpäin. Rintalihakset ovat biartikulaarisia, eli ne kiinnittyvät päistään yhden sijasta kahteen niveleen ja ovat siten liikeradoiltaan monitahoisia. Lihakset myös suojaavat lapaluun ja olkaluun yhdistävää olkaniveltä, ja krooninen ylirasitus saa hevosen ontumaan ratsastaessa. Ongelma: väärä ajoitus esteille, liikeradan lyheneminen lisätyssä ravissa, hyppäämisen vaikeutuminen, liikeradan lyheneminen käännöksissä, askeleen eteenpäin suuntautuvassa vaiheessa, kierroksen mukaisesta laukasta kieltäytyminen.
- Sahalihas: (Sahalihas on viuhkanmuotoinen lihas, joka jakaantuu kahteen osaan: rintakehänpuoleiseen osaan, joka asettuu yhdeksän ensimmäisen kylkiluun päälle, ja kaulassa olevaan ns. servikaaliseen, kaulanpuoleiseen osaan. Molemmilla osilla on tärkeä roolinsa hevosen taipuisuudessa ja askeleen liidossa) vetää etujalkoja taakse ja koukistaa lapaa (tärkein etuosan lihas liitovaiheen kannalta). Lihas toimii yhdessä leveän selkälihaksen kanssa, joten molempia on hoidettava yhdessä. Ongelma: etuosan taipuisuuden katoaminen, liidon katoaminen, etujalkojen koko liikeradan ahtautuminen. Jos hevosella on lihaksessa RSI-rasitusvamma, se sävähtää ja yrittää väistää, kun satulavyön alueelle kohdistuu painetta.
Sakun talli |
Sakun tallin piha-alue |
Teoriaosuuden jälkeen jatkoimme maneesiin. Siellä meitä odotti kaksi ratsukkoa. Seurasimme molempia ratsukoita käynnissä ja ravissa ja etsimme ratsastajan vartalon virheasentoja. Katsoimme sen jälkeen hevosia ja yritimme hahmottaa liikkeessä mitkä hevosten suurimmat haasteet olivat. Kun olimme tulleet johonkin tulokseen Pekan avulla, niin hoidimme ensin ratsastajan upeassa hoitohuoneessa ja sen jälkeen hevosen. Siitä jatkoimme vielä katsomaan seuraavaa ratsukkoa ja kun Kira hoiti nuoren ratsastajan minä sain yksin hoitaa hevosta. Oli muuten aika mahtava fiilis!
Maneesi |
Upea hoitotila tallin yhteydessä |
Kira ja Kia parina |
Kiran ja Kian päivän asiakkaat juttelevat Pekan kanssa. |
Juttelin tänään ajaessani tallilta kotiin ystäväni kanssa, joka on fysioterapeutti. Hän kysyi miltä minusta tuntui hoitaa ihmisiä ja eläimiä. Totesin, että en ikimaailmassa olisi ajatellut, että se olisi juttuni, mutta nyt oikein janoan lisätietoa ihmisen ja hevosen fysiikasta. Jotenkin palaset loksahtelevat paikoilleen kun en vain kerro ratsastajalle, että hevosessa on selvästi joku vikana tai istut vinossa vaan pystyn oikeasti kertomaan mistä luultavimmin on kyse. Kun hahmottaa omat ja hevosen vinoudet ja jumiutumat on niitä myös helpompi lähteä korjailemaan. Olen myös hyvin tietoinen, että tämä on vuosien matka, mutta Pekan opit ovat olleet mitä upein alku. Kiitos mahtavasta seurasta kaikille kurssilaisille.
Lue myös:
Eemilin ja Topin hoito
Hindlimb lameness and saddle slip
Gillian Higgins: If you don't use it, you loose it
Liikunta on parasta lihashuoltoa
Apujen nopeus
Sunday, October 28, 2012
Now this is what i call a Kodak moment
We have probably all heard of Kodak moments. Sometimes when I spot a light like this I can go crazy with my camera and can easily take hundreds of pictures because one picture just might turn out like this.
Friday, October 26, 2012
Kaunis aamu
Eilinen aamu oli niin uskomattoman kaunis tallilla ja tunti hyvä ja jälleen ajatuksia herättävä. Kuinka paljon minä vaikutan hevoseen ja kuinka paljon hevonen minuun? Miksi tuntuu, että aina kun on sellainen hetki että ajattelee ymmärtävänsä jotain sitä ymmärtääkin miten vähän sitä ymmärtää. "Kuten olen aikaisemmin blogissani todennut: "Every time you think you know something about riding you realize that you actually know nothing."
Nyt yritän parannella flunssaa, jotta jaksaisin hiipiä Sakun tallille Pekan kurssille huomenna. Olen odottanut kurssia niin paljon koska tulemme seuraamaan ratsukkoja ja havannoimaan vinouksia, suoruuksia ja toivottavasti kaikkea muuta hauskaa.
Wednesday, October 24, 2012
Body, Mind and Soul
Matkalla Ruotsiin: äiti ja pari kertaa ihanat tädit |
Viime viikolla tein ensimmäisen kokonaisen kraniosakraalihoidon Thorille. Onneksi Pekka oli vieressä ohjeistamassa ja auttamassa koko hoidon ajan. Mahtavinta oli, että Thorilla tosiaan tuntui avautuvan erinäiset jumit ja etenkin niskan ja lantion alue olivat tukossa. Myös nenä oli hieman vinossa, joten sitäkin suoristeltiin (nyt odotan vain Vermon reissua marraskuussa, jotta saadaan hampaat ja Thorin purenta tutkittua. Luulen, että suurin osa jumeista tällä hetkellä johtuvat hampaista). Hoito osui juuri sopivaan ajankohtaan sillä torstaina lähdin Ruotsiin äitini ja muiden sukulaisten kanssa.
Masesgårdenin päärakennus |
Saimme viettää yhdessä neljä päivää upealla Masesgården tilalla Taalainmaalla. Tätini houkutteli äitini mukaan viime vuonna ja tänä vuonna me muut hyppäsimme matkaan ja osallistuimme Malin Berghagenin ja Magnus Lindrothin joogakurssille.
Joogaan, meditaation sauvakävelyn, uimisen, upean kasvisruoan ja muun urheilun lomassa ehdin myös käydä verikokeissa, jossa mitataan ihmisen oksidatiivista stressiä, korvakynttilähoidossa ja kiropraktikolla. Kiropraktikko hoiti vinoa lantiotani ja totesi, että ongelma on SI-nivelen (sacroiliac joint) kohdalla. Lantioni oli hänen mukaan kiertynyt ja toinen puoli nousi korkeammalle (aiheutti jalkojen epätasaisuuden). SI-nivelen ongelmat ovat kuulemma todella yleisiä etenkin istumatyötä tekeville. Kiertymät ja vinoudet eivät usein kuitenkaan aiheuta kipua joten harvat hakeutuvat hoitoon sen takia vaan tottuvat lantion vinoon asentoon. SI-nivelen kireys on kuitenkin kiropraktikon mukaan yleinen syy muihin ongelmiin ihmisen vartalossa, joita lääkitään huomioimatta syy-seuraus vaikutuksia.
Kiropraktikko löysi myös toisen kovin kireän kohdan selässä, mutta sitä hän ei saanut avattua tällä hoitokerralla. Yläselästä kuului myös melkoinen rutina, joten jotain sieltä aukesi. Hänen mukaan jalkani olivat hoidon lopussa samassa asennossa ja olo oli ainakin loistava. Sain myös kotiolosuhteisiin soveltuvia harjoituksia mukaani, joka auttaa pitämään lantion paremmassa kunnossa.
Oksidatiivista stressiä mittaava henkilö oli asunut 10 vuotta Australiassa ja kertoi miten hän oli tehnyt töitä paikallisten aboriginaalien kanssa. Hän puhui siitä, miten aboriginaalit uskovat siihen, että ihmisellä on body, mind and soul. Kun sielu joskus on kateissa ihminen lähetetään luontoon kävelemään. Matkaan voi kulua viikkoja, kuukausia tai vuosia, mutta vasta kun henkilö on löytänyt sielunsa ikäänkuin uudestaan on hänellä kokonaisempi olo ja hän uskaltaa kuunnella omaa sisäistä ääntään ja intuitiotaan. Mahtavia ajatuksia kaiken kaikkiaan.
Parhaimpia asioita matkan aikana oli tietenkin maailman ihanin seura, mutta myös todella hyvä kasvisruoka ja erinäisten yrttiteiden määrä.
Herbal teas. Mums..... |
Matka rannalle, jossa kävimme äidin kanssa uimassa (ok, äiti ui ja minä kävin vedessä). |
Kotimatkalla piti vähän nauttia kun oli synttärit ja kaikki. |
Reissun jälkeen oli ihana tulla kotiin ja saada Ellan vaarilta ja mummilta Ellan tekemiä hienoja kuvia. Ja Thorista oltiin myös pidetty hyvää huolta. Riikka ja Heidi ratsastivat Thorilla ja Riikka oli ostanut HIHSistä uudet hienot ruskeat BR:n suojat ja Jessi oli ostanut upean ratsastussadeloimen Thorille.
Ellan taideteos. |
Riikka ja Thor kävivät maastoilemassa. |
Maanantaina leikimme kentällä. |
Jessi kävi eilen tallilla ja otti kuvan upeasta ratsastussadeloimesta. |
Tuesday, October 23, 2012
Mikä sinusta tulee isona?
"Mikä on elämänne tarkoitus"? "Mitä suurta haluatte saavuttaa elämässä"? "Tästä alkaa matka, mikä on teidän määränpää"?
Liikuntasali Ruotsissa kaikuu hiljaisuuttaan, kun Magnus Lindroth esittää kysymyksiä meille. Hetken päästä nainen vastaa, että hän haluaa kirjoittaa kirjan. Ja minä vastaan, että haluan rakentaa paremman maailman hevosille.
Kun luin lukijan kommentin tänään, monet blogini äärellä vietetyt tunnit saivat myös syvemmän tarkoituksen. Kiitos ajatuksistasi Anu.
Hei!
"Löysin sun blogin ihan sattumalta, kun aloin etsiä vastauksia ja vaihtoehtoja oman hermostuneen ja jännittyneen tammani auttamiseksi. Olen kyllä oppinut sinun blogista ja linkkaamistasi sivuista niin paljon, että tuntuu että koko hevosmaailmani ajattelu on mennyt uusiksi! Pyysinkin kesän alussa tammalleni refleksologin käymään ja neidin mieli saatiin homeopaattisilla sekä uudella asenteella tasoittumaan silminnähden.
Nyt vain, kun on tietoisempi asioista huomaa ne omat pienet virheet ja miten paljon hämmennystä sitä on varmasti hevoselleen aiheuttanut omalla epävarmuudella ja hermostumisella.. Tulee ihan huono omatunto ja "suru puseroon".. Lisäksi alkaa huomata kaikkia epäkohtia ympärillään hevosen oloissa ja miettiin, miten paljon tallioloillakin on varmasti vaikutusta hevosen hyvinvointiin.
Tässä miun kommentissa ei nyt ollut ihan päätä eikä häntää, mutta halusin vain kiittää sinua ja blogiasi silmieni avaamisesta! :)"
Terveisin, Anu
"Löysin sun blogin ihan sattumalta, kun aloin etsiä vastauksia ja vaihtoehtoja oman hermostuneen ja jännittyneen tammani auttamiseksi. Olen kyllä oppinut sinun blogista ja linkkaamistasi sivuista niin paljon, että tuntuu että koko hevosmaailmani ajattelu on mennyt uusiksi! Pyysinkin kesän alussa tammalleni refleksologin käymään ja neidin mieli saatiin homeopaattisilla sekä uudella asenteella tasoittumaan silminnähden.
Nyt vain, kun on tietoisempi asioista huomaa ne omat pienet virheet ja miten paljon hämmennystä sitä on varmasti hevoselleen aiheuttanut omalla epävarmuudella ja hermostumisella.. Tulee ihan huono omatunto ja "suru puseroon".. Lisäksi alkaa huomata kaikkia epäkohtia ympärillään hevosen oloissa ja miettiin, miten paljon tallioloillakin on varmasti vaikutusta hevosen hyvinvointiin.
Tässä miun kommentissa ei nyt ollut ihan päätä eikä häntää, mutta halusin vain kiittää sinua ja blogiasi silmieni avaamisesta! :)"
Terveisin, Anu
Oma rakas tyttäreni
Tuesday, October 16, 2012
Science of Motion
The above story was one that we could hear at Stall Granåsa last week when we had the opportunity to listen to French horseman Jean Luc Cornille.
"Tell the horse to follow you and dance. Once you harmonize
your movement the horse would rather stay with you."
Before the clinic I had a really strong stomach flu for a few days so I was not in a very good shape, but I simply couldn't stay away from such an opportunity. Not only was I really tired but Cornille's lovely French accent and amazing knowledge of the horses biomechanics was at times a bit hard to grasp. I did however learn a lot of new things and I am still digesting and trying to make sense of all the new information. As with every clinic I try to listen, take the bits that I think are the most interesting and try to incorporate them into my own training and riding. What I once more understood, this seems to happen at every clinic, is how much there is to learn and why most people that seem to know a lot about horses are not only wise but older. Because really learning and getting to know the horses biomechanics takes years and being able to describe the horse in such scientific detail as Cornell takes a lifetime.
Here are some of the things that I found very interesting from the clinic:
"Lightness is not the bit. Lightness is everywhere."
For the horse:
- The back does not swing in the way that we perceive it to be swinging. Having the back swing largely is false. The job of the back muscles (selkälihakset) is to protect the vertebral column (selkäranka) so that it does not move too much. If e.g. the speed is too fast (speed stiffens the vertebral column), the back muscles lock themselves and the horses back feels hard against the rider. When the back muscles are locked, the weight moves forward and the weight can be felt in the hands as the horse being hard on the bit. (In 1976 Hans Carlson demonstrated that the main function of the back muscles was not to increase the range of movement of the horse's vertebral column, but at the contrary, to protect the vertebral column from movements exceeding the thoracolumbar spine's possible range of motion.)
- All investigations have demonstrated that the horse's thoracolumbar column does not flex longitudinally and laterally as a whole. While greater movements are possible between T9 and mostly T14, and some horses show mobility until T16, the rest of the horse thoracolumbar spine is quite rigid. Movements occur but within the limits of a restricted range of motion.
- You cannot make the vertebral column work by placing the neck. When the vertebral column works, the neck goes in the right place for each horse. Usually the correct alignment is down but not low.
- The mouth is not the problem. It is a censor and tells you that there is a problem and where the problem is. Lightness is not the bit. Lightness is everywhere. In order to use the back the horse needs to be light on the bit. When the horse pushes on the bit he contracts the back.
- In a slower tempo it is easier to perceive the problems and crookedness of the horse and correct them.
- The hindlegs /pelvic muscles are four times stronger than the corresponding forelegs.
- It is not the muscles but tendons that move the horses legs.
- The horse is built to use maximum efficacy with minimun effort / small muscles, long tendons. An extraordinary system of energy saving. The horse overruns every predator. The horse will always look for the best possible solution.
- All horses are assymetrical. If we do not correct the horse, the horse never corrects him/herself. The horse protects the problem.
- Horses usually compensate one thing with another.
- We talk about the hindlegs but the more important part are the forelegs.
- The croup (ristiluu) and shoulder should move up and down in the same time.
- Muscles function on a highly sophisticated level and are controlled by the horses nervous system (imagine dancing with a football player and moving him around with your fingers).
- The horses natural reflexes are not adapted to the job. We are a constant burden on the horses back. The horse needs to learn coordination. We do however deal with a natural reflex (such as stopping at the gate).
- The horses spine moves in three directions.
- The lowering of the neck does not elongate the back muscles. When the neck goes lower the horse stiffens the back. When lowering the neck you increase the weight on the forelegs. Keep the horse long but not low.
- Cornille has been working with pathologists and a pathologist named Rooney observed firsthand the discrepancy between the large mass and power of the back muscles and small mass and limited power of the abdominal muscles. The abdominal muscles do not have the capacity to flex the back muscles. Longitudinal flexion of the horse's thoracolumbar spine is instead, created by the precise coordination of the main back muscles that are situated above the vertebral bodies.
- The nuchal ligament replaces 55 percent or more of the work of the upper neck muscles at the walk. At the trot and canter, the assistance of the nuchal ligament replaces between 32 to 34 percent of the work of the upper neck muscles. As the horse lowers the neck, the tension of the nuchal ligament increases and the work of the upper neck muscles decreases. This is not stretching; it is simply easing the work of the upper neck muscles.
- There is a certain cadence/speed where the athlete works at his/her best (each gate is performed at the same speed). You should bring the horse to its natural cadence. Natural cadence feels effortless. The metabolism functions more efficiently at a certain cadence. Fast walk spends more energy than a slow trot. If the horse goes too slow or too hard they work too hard.
For the rider:
- Since the horses vertebral column movement is minimal a stable seat is essential for the rider and our vertebral column should not move more than the horses. A relaxed and swinging back from the rider will only result in a stiff back in the horse where the muscles that protect the vertebral column lock themselves. We need to synchronise our movement with the horses back.
- Ask the horse to slow down by following your back. Your spine moves less and the horse follows it. If he can feel you walking next to him imagine what he can feel when you are in the saddle (try to reduce the movement of your own vertebral column when moving next to the horse by straightening your back and reducing the movement. You will find that the horse can feel the movement of the human back and reduce his/her own movement).
- The force that the rider feels and receives in the saddle is the force created by the legs, not by the vertebral column.
"You suggest a change to the horse. You do not force it."
Cornilles homepage Science of Motion is definitely worth a visit and here is a great picture series of how shoulder in (avotaivutus) is executed in hand with correct and inverted rotation of the vertebral column.
Here are some of the things that I took with me from the clinic. This is just a scratch on the surface from the few days that Cornille spent in Finland and a whole new world to discover. So many interesting thoughts hence many a fine horseman have spoken about the same things but through scientific research and facts things are easier to show. As Cornille said in the clinic: "Do not reject tradition but further it."
"Work with rather than against the horses intelligence."
References: Scienceofmotion.com
See also: More Biomechanics
Good article from one of Cornell's clinics by Lindsay Street.
Monday, October 15, 2012
Hyvän mielen kuva
En oikein osaa sanoa miksi, mutta tämä Tiinan ottama kuva meidän yhteisestä maastoretkestä pari viikkoa sitten saa minut hyvälle tuulelle. Masin harja hulmuaa ja Thor kävelee rentona edellä.
Sunday, October 14, 2012
En bajsande ekkorre
Vaikka aina ei ole hauska kuulla, että omassa istunnassa on korjattavaa, niin rakastan sitä kun Gunssan sanoo suoraan ja auttaa minua paremman istunnan hahmottamisessa.
Myös lapset sai ratsastaa Käpyllä ja nauttivat koirien ja kissojen seurasta. Jossain vaiheessa Naemi kysyi minulta, että viihdynkö minä tallilla ja tuntuuko minulta joskus siltä, että en jaksaisi tulla tallille. Kerrankin vastaus jota ei tarvinnut miettiä hetkeäkään. Ei koskaan tarvitse miettiä. On ollut päiviä, että en olisi jaksanut tehdä oikein mitään, mutta tallille jaksan aina tulla.
Thor halusi mielummin tyttöjen luokse rapsutettavaksi. |
Saturday, October 13, 2012
Ulkona tai sisällä?
Eläinlääkäri Zibelina Armassalo on kirjoittanut mielipidekirjoituksen, Antakaa hevosten olla kylmässäkin, jossa hän ottaa kantaa siihen miten jotain merkillistä on tapahtunut suomalaisten hevosen pidossa.
"Yhä useammin hevonen on omistajalle kuin ihminen, kuin lapsi, joka puetaan paksuihin lämpimiin loimiin.
Hevosta pidetään säällä kuin säällä 16-20 tuntia päivässä lämmitetyssä tallissa. Ulkona se saa käydä vain hyvin loimitettuna pienessä tarhassa tai ratsastusretkellä. Silloinkin ulkoillaan vain pari tuntia kerralla."
Jaana Pohjola on myös ottanut omassa blogissaan kantaa kirjoituksessa Inhimillisiä hevosia ja kuten aina, kyseinen aihe herättää paljon tunteita: Kaikki hevoset pihattoon ja maailma pelastuu
On hienoa, että asiasta käydään keskustelua ja totuus on se, että Suomessa hevosilla on usein paremmat olosuhteet kuin muissa maissa. Esimerkiksi ranskassa hevoset seisovat suurimman osan ajasta sisällä karsinoissa eivätkä pääse ulos jalottelemaan tarhoihin ollenkaan. Totuus on kuitenkin, että antromoporfismia tai ei, hevonen viihtyy ulkona suurilla alueilla lajitovereiden seurassa. "You can take the horse out of the wild, but you can't take the wild out of the horse." Hevosen pitäminen yksin tai pienissä tarhoissa sen takia, että pelkäämme hevosen rikkovan itsensä etenkin jos hevonen on "hieno kisahevonen" ei ole millään tavalla altruistista ja olen yhtä huolestunut kuin Armassalo tästä kehityksestä myös Suomessa.
"Kirjoitan nyt kuitenkin eläinlääkärinä, joka on oikeasti huolissaan eläinten inhimillistämisestä. Eivät lämpö ja tallissa seisottaminen todellakaan ole parhaaksi mielellään liikkuvan eläimen hyvinvoinnille.
Toivon, että ihmiset omassa ja eläintensä hoidossa huomioisivat sen, että vähempi ympäristön lämpö saattaa itse asiassa olla terveyttä edistävä asia."
Lue myös:
Miksi loimittaa?
"Yhä useammin hevonen on omistajalle kuin ihminen, kuin lapsi, joka puetaan paksuihin lämpimiin loimiin.
Hevosta pidetään säällä kuin säällä 16-20 tuntia päivässä lämmitetyssä tallissa. Ulkona se saa käydä vain hyvin loimitettuna pienessä tarhassa tai ratsastusretkellä. Silloinkin ulkoillaan vain pari tuntia kerralla."
Jaana Pohjola on myös ottanut omassa blogissaan kantaa kirjoituksessa Inhimillisiä hevosia ja kuten aina, kyseinen aihe herättää paljon tunteita: Kaikki hevoset pihattoon ja maailma pelastuu
On hienoa, että asiasta käydään keskustelua ja totuus on se, että Suomessa hevosilla on usein paremmat olosuhteet kuin muissa maissa. Esimerkiksi ranskassa hevoset seisovat suurimman osan ajasta sisällä karsinoissa eivätkä pääse ulos jalottelemaan tarhoihin ollenkaan. Totuus on kuitenkin, että antromoporfismia tai ei, hevonen viihtyy ulkona suurilla alueilla lajitovereiden seurassa. "You can take the horse out of the wild, but you can't take the wild out of the horse." Hevosen pitäminen yksin tai pienissä tarhoissa sen takia, että pelkäämme hevosen rikkovan itsensä etenkin jos hevonen on "hieno kisahevonen" ei ole millään tavalla altruistista ja olen yhtä huolestunut kuin Armassalo tästä kehityksestä myös Suomessa.
"Kirjoitan nyt kuitenkin eläinlääkärinä, joka on oikeasti huolissaan eläinten inhimillistämisestä. Eivät lämpö ja tallissa seisottaminen todellakaan ole parhaaksi mielellään liikkuvan eläimen hyvinvoinnille.
Toivon, että ihmiset omassa ja eläintensä hoidossa huomioisivat sen, että vähempi ympäristön lämpö saattaa itse asiassa olla terveyttä edistävä asia."
Lue myös:
Miksi loimittaa?
Friday, October 12, 2012
Rauhallinen hevonen
Thor sai eilen viettää ansaittua vapaapäivää todella hyvän keskiviikon tunnin jälkeen. Tiina ja Max pitivät meille tänään seuraa maneesissa ja Tiina piti samalla tunnin meille.
Thor on ollut parin viikon ajan todella tyytyväisen, rauhallisen ja rennon oloinen. Thor oli keväällä usein hermostunut ja levoton ja söi huonosti ja laihtui hammasongelmien takia. Kun Thor tuli uuteen kotiin kesällä Thor nukkui usein sikeästi laitumella kun tulin tallille aamupäivällä ja keskittyi myös koko ajan paremmin syömiseen. Nyt Thor syö muiden hevosten tahtiin, on saanut enemmmän massaa ja karva kiiltää entiseen tapaan. Kuten Seisaallaan nukkuminen on hyvä asia kirjoituksessa lukee: "Mitä kauemmin hevonen käyttää aikaa syömiseen, sitä vähemmän sille jää aikaa stressaavaan toimintaan ja sitä tyytyväisempi se on."
Thor on rauhallisempi ja vähemmän energinen ratsastaessa, mutta ei millään tavalla laiska tai kuollut avuille. Thor on vain tyytyväinen ja harva tyytyväinen hevonen on ylienerginen vaan loppujen lopuksi hevonen on melko rauhallinen otus.
En ole vielä elämäni aikana tavannut hevosta joka ei rauhoittuisi ja "hidastaisi tahtia" kun arjen palaset loksahtelevat paikoilleen ja rutiinit ovat juuri kyseiselle hevoselle sopivat. Useimmiten rutiineihin kuuluu mahdollisuus seurustella muiden lajitovereiden kanssa, riittävät ruokintakerrat ja tarpeellinen mahdollisuus liikkua luonnollisissa olosuhteissa. Masin kanssa etsimme vuosia oikeata tietä, sillä Masi oli ollut niin monessa kodissa ja käynyt läpi niin monet mutkat matkassaan. Olen onnellinen jos voin jo tässä elämänvaiheessa suoda Thorille rauhallisen ja tasapainoisen arjen ihanalla tallilla.
Tiina teetti jälleen hyviä harjoituksia meille. Ratsastimme keskihalkaisijalle käynnissä, pohkeenväistöä uralle ja siirtyminen raviin. Ympyrä ravissa ja sen jälkeen jälleen siirtyminen käyntiin, keskihalkaisijalle, pohkeenväistöä ja siirtyminen raviin. Sen jälkeen teimme saman harjoituksen niin, että ratsastimme ravissa keskihalkaisijalle, pohkeenväistöä uralle ja laukannosto. Laukassa ympyrä ja siirtyminen takaisin raviin.
Illalla pidin vielä tunnin Outille ja Lisille. Teimme paljon siirtymisiä ja ratsastimme kahdeksikkoa niin, että vaihdoimme ensin laukkaa ravin kautta ympyröiden keskellä jonka jälkeen jatkoimme laukkaa niin, että toinen ympyrä ratsastettiin vastalaukassa. Lisi oli aika jäykkä tunnin alussa, mutta rentoutui nopeasti kun Outi sai rentoutta omaan istuntaan istuntaharjoitusten kautta ja lopputunnista Lisi liikkui todella hyvin. Yksi parhaimmista tähänastisista tunneista Outin ja Lisin kanssa. Hyvä mieli:)
Viikolla pidin tunnin yhdelle oppilaalle ja hevosen toinen takajalka oli todella jäykkä. Juttelin asiasta Pekan kanssa ja pohdin voisiko hevosella olla kinnerpatti tai esimerkiksi jotain polvessa. Pekka kuitenkin meinasi, että hevosella voi olla vain jänteet todella kireät ja sen takia jalka näyttää niin jäykältä. En itse edes olisi ajatellut asiaa siltä kantilta, joten jälleen todella mielenkiintoista.
Lue myös:
Pieni asia, mutta suuri merkitys
Thursday, October 11, 2012
Älkää koskaan päästäkö kavioita tällaiseen kuntoon
Älkää hyvät ihmiset koskaan päästäkö hevosten kavioita tällaiseen kuntoon. Tuttuni näytti tänään kuvia hevosesta, jolla on poistettu paiseiden ynm. aiheuttamat irtoseinämät (kavioita ei oltu hoidettu reiluun vuoteen). Tuttuni mukaan kaviot ovat toivottavasti puolen vuoden päästä ihan terveet ja ennen sitä jo käyttökunnossa, mutta järkyttävän näköistä.
Tuesday, October 9, 2012
Kuvien käsittely
Pientä ruuhkaa kuvaajien kesken. Mutta mitä rakkautta! |
Tämä viikko on töiden osalta melko kiireinen ja paljon aikaa kuluu kuvien käsittelyyn. Suunnittelen joululahjoja, lähetän hääkuvia ystävilleni ulkomaille ja käsittelen pari viikkoa sitten ottamani hääkuvat (en ymmärrä miten kuvaajat ehtivät kuvaamaan kun pelkästään kuvien käsittely vie tolkuttomasti aikaa).
Huomenna aamulla ajattelin aloittaa aamun joogalla töissä ja illalla on Monikan tunti. Sen jälkeen ajan vielä pitämän tunnin Tampajalle Ullalle ja Unskille. Kiva nähdä heitä taas pitkästä aikaa.
Monday, October 8, 2012
Espresson äärellä
Tänään rakas ystäväni kirjoitti ensimmäisen julkisen blogikirjoituksen monen vuoden taistelustaan syöpää vastaan.
Kiitos Jenni, että jaat tarinasi kanssamme. Olet ainutlaatuinen nainen ja ystävä ja vahvin tuntemani ihminen.
Sunday, October 7, 2012
Syysmyrsky ja suppilovahverot
En tiedä olenko koskaan nauttinut syksyn tulosta yhtä paljon kuin tänä vuonna. Kurssin annista inspiroituneena olin menossa ratsastamaan maneesiin eilen, mutta kaunis sää houkutteli kuitenkin Ninan, Estellen, Päivin ja Lissun kanssa maastoon. Ja mikä maasto. Ravasimme ja laukkasimme pitkiä pätkiä ja nautimme upeista maisemista.
Sieltä jatkoimme mökille ja löysimme jättipaljon suppilovahveroita. Nautimme hyvästä illallisesta sukulaisten kanssa ja ihanasta saunasta syystuiverruksen keskellä.
Mökiltä lähdin suoraan tallille ja jälleen pitkälle maastolenkille Tiinan ja Masin kanssa. Molemmat hepat liikkuivat hyvin ja käyttäytyivät kuin oikeat herrasmiehet. Inkoosta suuntasin Tampajalle pitämään tuntia Iidalle ja Lisille ja Iida ratsasti todella hyvin tänään.
Ihana viikonloppu takana!
Subscribe to:
Posts (Atom)